SIVI-YAPI ETKİLEŞİMİ DİKKATE ALINARAK KEMER BARAJLARIN DİNAMİK HASAR ANALİZİ - KARATON, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Doktora Tezi SIVI-YAPI ETKİLEŞİMİ DİKKATE ALINARAK KEMER BARAJLARİN DİNAMİK HASAR ANALİZİ Muhammet KARATON Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri F.nstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilin Dalı 2003, Sayla: 102 Bu tezde, kemer barajların baraj-rezervuar etkileşimi dikkate alınarak deprem etkisindeki sismik hasar davranışı incelenmiştir. İlk olarak, hasar mekaniğiyie ilgili temel kavramlar, tezde kullanılan hasar modeli (anizotropik hasar modeli) ve bu modelin sonlu elemanlar metodu uygulaması sunulmuştur. Sıvı-yapı sistemlerinin dinamik etkileşim problemi için Lagrange yaklaşımına göre sonlu eleman formülasyonu verilmiştir. Fonnülasyon; sıvı sıkışabiiirliğini, dalga yayılma sönümünü ve sıvı yüzey dalgaları etkisini içermektedir. Çözümlerde rezervuar ortamı sonlu eleman modelinde ağın kesildiği arka yüzeye Sommerfeld yayılma sönüm şartı uygulanmıştır. Sayısal uygulama için rijit temelli 5. tip kemer barajı seçilmiştir. Seçilen barajın dinamik analizleri; rezervuaruı boş ve dolu durumları için ayn ayn yapılmıştır. Dinamik etki olarak, 1992 Erzincan depremi ve 1967 Koyna depremi ivme kayıtlan kullanılmıştır. Fler bir deprem kaydı için çözümler ayrı ayrı elde edilmiştir. Baraj gövdesinde hasar yayılışını sağlamak için deprem ivme kayıtlarının genlikleri ölçeklendirilerek kullanılmıştır. Rezervuann boş ve dolu olması halleri için barajın lineer ve lineer olmayan (anizotropik hasar modeli) çözümleri. Drucker-Prager ve anizotropik hasar modellerine ait çözümler birbirleriyle ayrı ayn karşılaştırılarak kullanılan hasar modelinin etkinliği araştırılmıştır. Deprem ivme kayıtları genliklerindeki değişimin anizotropik hasar çözümlerine etkisi ayrıca irdelenmiştir. Hasarlar baraj tabanında daha şiddetli olmak üzere yamaç ve üst kemer bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Anahatar Kelimeler : Kemer baraj, Anizotropik hasar modeli, Drucker-Prager modeli, Baraj- rezervuar etkileşimi ve lineer olmayan dinamik analiz. XII
Dynamic damage analysis of arch dams including fluid structure interaction
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering