ŞEYH GÂLİB`İN BESTELENMİŞ ŞİİRLERİNDE USÛL-VEZİN İLİŞKİSİ - TÜRKEL, SERDA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Şeyh Gâlib'in bestelenmiş şiirlerinde usÃ»l-vezin ilişkisi? başlıklı çalışmamız,usÃ»l-vezin arasında var olduğunu savunduğumuz ilişkiyi, Şeyh Gâlib'in din-dışı olarakadlandırdığımız sözlü mÃ»sıkû formlarıyla bestelenmiş eserleri içinde göstermeyiamaçlamaktadır. Bu amacımızın hem Klasik Türk Müziği hem de Edebiyat alanıokuyucuları tarafından iyice anlaşılabilmesi için giriş bölümünde, Şeyh Gâlib'in hayatı,eserleri, edebû kişiliği vb., birinci, ikinci ve üçüncü bölümlerde, usÃ»l-vezin anlatılarakusÃ»l-vezin ilişkisi, ayrıca sözlü mÃ»sıkû formları, terennümler ve terennüm dışı lafzûsüslerle ilgili ön bilgiler yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise; tüm bu bilgilerdenyararlanmak suretiyle -ekte notaları da sırasıyla verilerek- bestelenmiş eserlerin usÃ»l-vezin, terennümler, terennüm dışı lafzû süsler ve eser içinde yapılan yinelemelernoktasında incelemeleri yapılmıştır. Terennüm ve yinelemeler, usÃ»l-vezin ilişkisi içindedeğerlendirilmiş, bu ilişki dahilinde olumlu ve olumsuz yanlarından bahsedilmiştir.Anahtar Kelimeler: Seyh Galip, UsÃ»l-Vezin, Terennümler, Yinelemeler
The Usul-Vezin relationship in Şeyh Galib`s composed Poems
Keywords: Müzik; Türk Dili ve Edebiyatı