Katmanlı FDM Isı Alıcısında SP40, SP31 ve SP24 Diziliminin Erime ve Katılaşma Davranışına Etkisinin Sayısal İncelenmesi - Yamaç, Halil İbrahim (Manisa Celal Bayar University, 2026)
Bu çalışmada, SP40, SP31 ve SP24 faz değiştiren malzemelerinden oluşan alüminyum çerçeveli katmanlı bir ısı alıcısında FDM sıralamasının erime ve katılaşma davranışına etkisi sayısal olarak incelenmiştir. İki boyutlu modelde SP40 alt katmanda sabit tutulmuş, SP31 ve SP24 ise orta ve üst katmanlarda iki farklı düzende yerleştirilmiştir. Erime ve katılaşma analizleri, faz değişim aralıkları dikkate alınarak tanımlanan karşıt ısıl sınır şartları altında gerçekleştirilmiştir. Her FDM bölgesi için alan ortalamalı kütle kesri ve alan ortalamalı sıcaklık değerleri değerlendirilmiştir. Sonuçlar, FDM sıralamasının erime sürecinde katmanların ısı depolama sürecine katılma sırasını değiştirdiğini, katılaşma sürecinde ise ısı boşaltma davranışı üzerinde daha belirgin bir etki oluşturduğunu göstermiştir. SP24’ün orta katmanda yer aldığı düzenleme, özellikle katılaşma aşamasında daha hızlı ısıl toparlanma sağlamıştır.
Numerical Investigation of the Effect of SP40, SP31, and SP24 Arrangement on Melting and Solidification Behavior in a Layered FDM Heat Sink
Keywords: Faz değiştiren malzeme; Erime ve katılaşma; Katmanlı FDM dizilimi; Sayısal analiz; Pasif termal yönetim