Kırmataşla Üretilen Hazır Betonların Donma-Çözülmeye Karşı Dayanıklılığının Araştırılması - Yıldız, Servet; Demirli, İ. Hakkı; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2006)
Bu çalışmada; farklı hazır beton santrallerinde kırmataş ile üretilen hazır betonların donma-çözülmeye karşı dayanıklılığı araştırılmıştır. Kırmataş ile hazırlanan beton numuneler üzerinde, donma-çözülme, donma- çözülme sonrası ağırlık kaybı ve basınç dayanımı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Deneyler, üç ayrı santralde üretilmiş olan C16, C18, C20, C25 ve C30 sınıflarındaki beton numuneler üzerinde yapılmıştır. Ayrıca, beton numunelerin üretiminde kullanılan agregalar üzerinde elek analizi, aşınma kaybı, ince madde oranı ve su emme deneyleri de gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, farklı santrallerde kırmataş ile üretilen hazır betonların donma-çözülme dayanıklılıklarının farklılık gösterdiği ancak, donma-çözülme deneyi sonucunda numunelerin fiziksel özelliklerinde meydana gelen değişimlerin standartlarda belirlenen sınırlar içerisinde kaldığı belirlenmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Kırmataş; Hazır beton; Donma-çözülme testi