EĞİTİM PAYDAŞLARININ GÖRÜŞLERİNE GÖRE ALTERNATİF BİR OKUL: EV OKULLARI - KARTAL, SEÇİL EDA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu araştırma ile alternatif eğitim sistemlerinden biri olan ev okullarına dair öğretmen, öğrenci, okul yöneticisi, öğrenci, maarif müfettişi ve ailelere ait görüşlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle gerekli literatür incelemesi gerçekleştirilerek ev okuluna dair var olan uygulamalar incelenmiştir. İncelemelerden elde edilen sonuçlara göre araştırmanın yöntemi belirlenmiştir. Araştırma kapsamında eğitim paydaşları arasında yer alan öğretmen, okul yöneticisi, öğrenci, maarif müfettişi ve ailelerle odak grup görüşmesi yapılmaya karar verilmiştir. Bu tekniği seçmedeki neden, bir konu hakkında görüş almak ve bu görüşmeler esnasında beyin fırtınası oluşturarak etkileşimi de sağlamaktır. Bartın il merkezinde görev yapan 30 öğretmen, 4 okul yöneticisi, 5 maarif müfettişi ile 38 öğrenci ve 29 veli araştırma kapsamına dahil edilerek ev okuluna dair görüşme yapılmıştır. Görüşme soruları uzman görüşü alınarak şekillendirilmiştir. Yapılan görüşmeler 3 ile 6 kişi arasında olup yaklaşık bir saat sürmüştür. Toplamda 23 odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri katılımcıların oluru alınarak kamera yardımıyla kayıt altına alınmıştır. Ayrıca her görüşme bitiminde araştırmacı tarafından düzenlenen ve görüşme anında yer alan bilgiler ile demografik bilgilerin yer aldığı formlar katılımcılara dağıtılarak doldurmaları istenmiştir. Odak grup görüşmeleri sonucu elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile NVivo 8 programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizi ile eğitim paydaşlarının eğitimde sorun olarak algıladıkları durumlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri elde edilmiştir. Ayrıca ev okulu uygulamasına dair metaforlar ortaya konularak, avantaj ve dezavantajları belirlenmiştir. Son olarak bu alternatif eğitim anlayışının Türkiye'de uygulanabilirliğine dair görüşler alınmıştır. Bu görüşler ışığında uygulamanın gerçekleştirilebileceğine dair görüşlerin yanı sıra uygulanamayacağına dair görüşler de bulunmaktadır. Araştırma sonucunda alternatif bir uygulama olarak ev okullarının Türkiye'de uygulanabilirliği düşünülebilir. Bu amaçla devlet destekli çalışmalar yapılabilir. Ayrıca MEB ve üniversiteler ortak çalışmalar düzenleyerek toplum yapımıza uygun bir model geliştirilebilir. Anahtar Kelimeler: Alternatif Eğitim, Ev Okulları, Ev Okulu Uygulamaları

With this research about alternative education system is one of the home school teachers, students, school administrators, students, and families belonging to the opinion of the inspector of public instruction was to determine. For this purpose, firstly by performing the necessary literature review on the existing home school applications were examined. According to the results obtained from investigation methods of the study was determined. Located between education stakeholders surveyed teachers, school administrators, students, maarif focus group interviews with investigators and family, it was decided to be made. The reasons for choosing this technique, to get an opinion on a topic and creating brainstorming during these negotiations is to ensure that the interaction. 30 teachers working in the province of Bartin, four school administrators, 38 students and 29 parents with five maarif inspector was included in the research were interviewed about home school. Expert opinion was formed based interview questions. The interviews were between 3 and 6 took about an hour. In total, 23 focus group interviews were carried out. Consent of the participants of the focus group interviews were recorded with the help of the camera really. Also at the end of each meeting held by researchers and interviews with the information instantly where demographic information was distributed to the participants were asked to complete the form. The data obtained as a result of focus group interviews and content analysis were analyzed with the aid of NVivo 8 software. Data analysis in education and training stakeholders perceive the situation as a problem and a solution for them were obtained. It also houses a school put forth regarding the use of metaphors, advantages and disadvantages are identified. Finally, the concept of alternative education in Turkey is taken to determine the applicability opinions. These views may be performed in light of the application of views opinion as well as are not applicable. Application of research results as an alternative to home school their applicability in Turkey considered. For this purpose, government-sponsored studies can be performed . Ministry of Education and universities also organize joint activities can be developed a model appropriate to the structure of society . Key Words: Alternative Education, Home Schooling, Home Schooling Practices
Educational stakeholders views by an alternative school: Home schools
Keywords: Eğitim ve Öğretim