ÖZEL SEKTÖR KURULUŞLARINDA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ: ERBİL ÖRNEĞİ - AHMED, QANDEEL OMAR AHMED (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışma, Erbil'deki özel kuruluşlarda örgütsel davranışın, grup dinamiklerinin, örgütsel bağlılığın, örgüt kültürünün ve örgütsel çatışmanın belirli özelliklerini anlamayı ve incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca çalışmada yönetici, çalışan ve işçi arasındaki sosyolojik Bağlamında yardım, gönüllü çalışma gibi durumlar tartışılacaktır. Bu araştırma, Erbil'deki özel sektör kuruluşlarında yönetici ve çalışan arasındaki iletişimin ve çalışanların örgütsel davranışlarının verimlilik ve örgütsel performans gibi durumları nasıl etkilediğini ve ideal örgütsel davranışın nasıl olması gerektiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda özel sektör ve kurumlardaki çalışanlar için 38 soruluk bir anket gerçekleştirilmiştir. Uygulama sürecinde, Erbil kentindeki özel şirket ve işyerlerinin çalışanlarına Google formları e-posta yoluyla anket formunun paylaşımı iletilmiştir. Çalışanlara ve işçilere cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, iş deneyimi, iş tatmini ve diğer çevresel uyum ve motivasyon gibi sorular sorulmuştur. Ayrıca anket doğrudan şirket ve kurum çalışanlarına dağıtılmıştır ve şirketteki 150 çalışan bu anketleri yanıtlamıştır. Anket araştırma katılımcılarına uygulandıktan sonra veriler alınmış ve bu veriler SPSS programı kullanılarak veri analizi alanında uzmanlaşmış bir merkezde (SOSDAT) analiz edilmiştir. Araştırma bulguları III ışığında şu tespitlere ulaşılmıştır. Erbil'deki özel şirketlerde kurumsal ve elektronik bir çalışma sistemi egemendir. Katılımcıların genç, eğitimli, evli ve deneyimli oluşları örgütsel sosyalizasyon sürecinde olumlu etkiler yaratır. Bu durum katılımcıların örgütsel kültürü benimsemelerine özellikle yenilikçi, yaratıcı bir yaklaşımın gelişiminde ve içselleştirmesinde önemlidir. Örgütsel davranış açısından çalışanlar fazla çalışma, düşük ücret, kısa molalar vb. ve çalışma koşullarına güvencesizlik hallerine sessiz kalırlar. Bu durum şirket içinde uyumcu kişilik yapısının gelişimine katkı sağlar. Katılımcılar kendilerini iş motivasyonu bakımından yüksek ve liderlik açısından da yeterli görme eğilimi taşır. Bu niteliklerine rağmen katılımcılar çalışma baskısı ve diğer olumsuzluklarla başa çıkmak için örgütsel kültürü benimseme yoluna giderler

This study aims to understand and examine certain features of organizational behavior, group dynamics, organizational commitment, organizational culture, and organizational conflict in private organizations in Erbil. In addition, situations such as assistance and volunteer work in sociological context between manager, employee and worker will be discussed. This research aims to analyze how the communication between manager and employee and organizational behavior of employees affect situations such as productivity and organizational performance in private sector organizations in Erbil and how the ideal organizational behavior should be. In this context, a 38-question survey was conducted for employees in the private sector and institutions. During the implementation process, half of the questionnaire form was sent via e-mail to the employees of private companies and businesses in Erbil city. Employees and workers were asked questions such as gender, age, marital status, educational status, work experience, job satisfaction, and other environmental compliance and motivation. In addition, the questionnaire was distributed directly to the company and institution employees, and 150 employees in the company answered these surveys. After the questionnaire was applied to the research participants, the data were collected, and these data were analyzed using the SPSS program in a center specialized in data analysis (SOSDAT). In the light of the research findings, the following determinations were reached. A corporate and electronic working system is dominant in private companies in Erbil. The fact that the participants are young, educated, married, and V experienced creates positive effects in the organizational socialization process. This situation is important for the participants to adopt organizational culture, especially in the development and internalization of an innovative and creative approach. In terms of organizational behavior, employees overwork, low wages, short breaks, etc. and they remain silent to insecurity on working conditions. This situation contributes to the development of the adaptive personality structure within the company. Participants tend to see themselves as high in terms of work motivation and sufficient in terms of leadership. Despite these qualities, the participants adopt the organizational culture to deal with work pressure and other negativities.
Organizational behavior in private sector organizations: the example of Erbil
Keywords: Sosyoloji