İSLAM ÖNCESİ EVLİLİK KURUMUNA KUR`AN`IN YAKLAŞIMI - ERDİM, ENES (Fırat Üniveristesi, 2003)
Kur'an-ı Kerim Arap Cahiliye toplumunda görülen yüz kızartıcı evlilik çeşitlerini ortadan kaldırarak, sadece kadına değer veren tam manasıyla gerçek bir evlilik olan baule nikahını kabul etmiştir. Kur'an evlilik engellerinde üvey anneyi gerçek anne gibi kabul etmiş, sütten kaynaklanan yakınlığı da nesep yakınlığıyla eşdeğer tutmuştur. İki veya daha fazla kız kardeşi bir nikah altında toplamayı yasaklamıştır. Kur'an'a göre Müslüman bir kimsenin müşrik bir kimseyle evlenmesi haramdır. Ancak Müslüman bir erkeğin ehli kitap bir kadınla evlenmesine izin verilmiştir. Kur'an'a göre mehir kadının hakkıdır. Cahiliye'deki gibi baba veya diğer veliler, kendi isteği olmadan bu hakkı gasp edemezler. Çok evliliğe gelince adalet şartıyla birlikte zaruri haller oluştuğunda bir erkek dört kadınla evlenebilir. Cahiliye'deki sınırsız kadınla evlenme hürriyeti ortadan kalkmıştır. Cahiliye'de cima konusunda erkeğe tanınan serbestlik sınırlandırılmıştır. Kadın hayızh iken ona yaklaşmak haram olduğu gibi normal hallerde arkadan birleşmek de yasaklanmıştır. Cahiliye'de geçerli olan hıtbe geleneği İslamiyet'te devam ettirilmiştir. Cahiliye'deki evlatlık müessesesi de tamamen ortadan kaldırılmıştır. Evlatlığın boşadığı kadını evlat edinen kişinin nikahlamasında herhangi bir sakınca görülmemiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kur'an, evlilik, cahiliye, mehir.

The Qur'an removed the variety of censured marriage in that common uneducated Arabic society and accepted only the "marriage of baule" that woman is valuable. According to the Qur'an father's second wife is considered as one's mother. In addition kinship for sucking milk, in prohibition to marriage, is like kinship genealogy. Qur'an gave permession of the Polygomy of having four women, but refused to gather two sisters under one marriage contract. In this way unlimitted marriage among the uneducated Arabic community was restricted by the Qur'an.The Qur'an forbade of the marriage with polytheist, but muslim can marry a woman of the scripture. A woman has got the night of dowry. Father and other ancestors can not take it from woman without her permession as the uneducated Arabic society. The man's liberty about sexual relations was restricted. The sexual relation has been forbidden to anal intercourse by the Qur'an in all situations. Islam agreed about marriage festival with uneducated Arabic but removed adopted child instution. The person who would like to adopt a child could marry the woman whose adopted child divorced. Key words: Qur'an, uneducated Arabic society, marriage, dowry.
The Qur`an approach to the marriage preislamic period
Keywords: Din; Religion