TüRKLER'DE iSLAMLAŞMAYLA BiRLiKTE MEZHEP HAREKETLERi üZERiNE BiR ARAŞTIRMA - Bağlıoğlu, Ahmet (Fırat University, 1997)
Türkler'in kavim olarak tarih sahnesine çıkışlan 5.000 yıl öncesine kadar gidiyorsa da, siyasi bir güç olarak ortaya çıkmaları 2500 yıl kadar geriye gider(l). Türkler'in soyunun ise Nuh'un oğullarından Y afes'e dayandığı kaynaklarda geçmektedir (2). Türkler'de, İslamiyet'ten önce Maniheizim, Budizm, Hristiyanlık, Yahudilik, Animizm-Naturizm ve Totemizm'in karışık olara..!( birarada bulunduğu Putpereslik inançları görülmüştür. Ancak Türkler'de milli din olarak kabul edilen ve en yaygın olan inanç Gök Tanrı inancı'dır
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları