ÇELİK YAPILARIN ELASTOPLASTİK TASARIMI - ONAT, ONUR (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada; çelik çerçevelerin statik ve rüzgar yükleri altında plastik mafsallaşmalarının, literatürdeki çalışmalara göre oluşup oluşmadığı ve mafsallaşmalara sebep olan yük katsayılarının literatürle olan doğruluğu bir sonlu elamanlar metodu olan ANSYS ile irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma yapılırken, ANSYS programının kendi plastik analiz modülü olan Verification Manual 24?ten faydalanılarak, bu örnekteki eksiklikler, literatür çalışmaları ile geliştirilmiştir. Bu çalışmada 4 tane sayısal örneğe yer verilmiş ve bu örnekler; ANSYS, sonlu elemanlar metoduyla analiz edilmiştir. Sayısal örneklerden ilki, ANSYS programında kayıtlı olan ve tek bir açıklıklı kirişi analiz eden VM24 eğitim modülüdür ve ANSYS mantığına göre analiz edilmiştir. İkinci örnekte tek açıklıklı çelik bir çerçeve analiz edilmiş, üçüncü örnekte tek açıklıklı dört katlı bir çelik yapı analiz edilmiş ve dördüncü örnekte ise iki açıklıklı altı katlı bir çelik yapının tasarımı ve analizi yapılmış ayrıca bunların sonuçları literatürde yapılmış olan çalışmalarla karşılaştırılmıştır.

Hereby, this study presents an efficient computer method for elastic-plastic steel frames based on the plastic zone analysis. The combined responses of material are evaluated by finite element method, ANSYS, under wind and dead loads. This program was used to verify the ultimate moment capacity of steel frames which have been studied previously by other researchers with four examples. First one of the examples is VM 24, education manual, for plastic analysis but not of zone analysis of ANSYS. ANSYS have a capacity of running a plastic evaluation but not sufficient. After second example and rest of others developed with parallel to the researches?, second one is one storey and single span structure, third one is four storey steel sway frame but single span and last one is both multi storey and multi span steel sway frame. The results of these examples were compared with previous researches.
Design of steel structures under elasto-plastic theory
Keywords: İnşaat Mühendisliği