PARAMETRİK OLMAYAN REGRESYON ANALİZİNDE KULLANILAN YÖNTEMLERİN İNCELENMESİ - GÜL, YÜCEL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Regresyon analizi iki veya daha fazla bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisini açıklamak için kullanılan istatistiksel bir yöntemdir. Bu çalışmada varsayımların gerçekleşmesi koşuluna göre kullanılacak regresyon metodu üzerinde durulmuştur. En küçük kareler yöntemi, yarı parametrik ve parametrik olmayan regresyon analizi metotları kullanılmıştır. Bu metotlarda kullanılan operatörler açıklanmıştır. Nadarya-Watson tahmicisi ve Bernstein polinomu üzerinde durulmuştur. Bernstein polinomu parametrik olmayan regresyon yöntemleri içerisinde özel bir regresyon modelidir. Son olarak çalışmada Türkiye de gözlenen COVİD-19 verileri Bernstein polinomu kullanılarak incelenmiştir.

Regression analysis is a statistical method used to explain the effect of two or more independent variables on the dependent variable. In this study, the regression method that will be used according to the condition of assumptions is emphasized. The least squares method, semi-parametric and non-parametric regression analysis methods are used. The operators used in these methods are explained. Nadarya-Watson estimator and Bernstein polynomial are studied. Bernstein polynomial is a special regression model among nonparametric regression methods. Finally observed in the study Covidien Turkey-19 data were analyzed using Bernstein polynomial.
Examination of methods used in non - parametric regression analysis
Keywords: İstatistik