DENEYSEL OLARAK L-ARGİNİN İLE OLUŞTURULAN AKUT PANKREATİT MODELİNDE SİLDENAFİL SİTRATIN ETKİLERİ - GÜLTÜRK, BARIŞ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Akut Pankreatit günümüz tıpdaki tüm gelişmelere rağmen önemli bir morbidite ve mortalite kaynağı olarak yerini korumaktadır. Bu hastalığın nedenine yönelik olarak birçok araştırma yapılmasına rağmen fizyopatolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır. Dolayısı ile Akut Pankreatit ve komplikasyonlarının tedavisinde günümüzde halen kullanılabilecek spesifik ve etkili bir farmakolojik ajan bulunamamıştır. AP'in kliniği değişken olup, hafif karın ağrısından çoklu organ yetmezliğine ve ölüme kadar değişen geniş bir klinik tabloyu kapsamaktadır. Ülkemizde pankreatitin insidansı ile ilgili bir çalışma yapılmamakla birlikte ABD'de yapılan bir çalışmada; ABD'de her yıl AP bağlı olarak yaklaşık 4000 kişinin hayatını kaybettiği, AP ve komplikasyonlarına bağlı yaklaşık 2 milyon dolar tedavi masrafının yapıldığı tespit edilmiştir.1998 yılından itibaren erektil disfonksiyonların tedavisinde yaygın olarak kullanılan farmakolojik ajan olan Sildenafil Sitrat;fosfodiesteraz Tip 5 (PDE 5) inhibitörü olup,son zamanlarda yapılan deneysel çalışmalarda iskemi-reperfüzyon hasarına karşı güçlü bir kardiyoprotektif etkisinin olduğu yine serbest oksijen radikallerinin (SOR) inhibisyonu ile güçlü bir antienflanmatuar etkisinin olduğu gösterilmiştir.Bu çalışmada Sildenafil Sitrat'ın akut pankreatit üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlandı.Çalışmada; ağırlıkları 185-230 gr arasında değişen, Wistar-Albino cinsi 21 adet erkek rat 3 eşit gruba bölündü.Grup1(n=7)'e intraperitoneal %0,9 NaCL enjeksiyonu yapıldı. Grup2 (n=7) ve Grup3(n=7)'e birer saat aralıklar ile iki kez 100 mg/100 gr dozunda intraperitoneal L-Arginin verilerek akut pankreatit oluşturuldu.Grup3 (n=7)'e akut pankreatit oluşturulduktan 30 dakika ve 12 saat sonra Sildenafil Sitrat 10mg/kg/gün olacak şekilde iki eşit doz halinde intraperitoneal olarak verildi. Tüm ratlar 24 saat sonra genel anestezi altında karınları ve thoraksı açı lıp pankreas ve akciğer dokusu çıkarılıp, Hemotoksilen-Eozin ile boyanıp, histopatolojik incele?me yapıldı. Kan alınarak serum amilaz, AST, ALT, LDH, IL-1ß,IL-6,TNF-?, NO ve ADMA düzeylerine bakıldı.Tedavi grubunda biyokimyasal paramaterelerden Amilaz, AST, ALT, LDH, IL-1ß, IL-6,TNF-? ve NO ile histopatolojik olarak pankreas ve akciğer dokusunda ödem, perivasküler enflanmasyon düzeyi çalışma grubuna göre belirgin olarak düşük izlendi(p<0,001).ADMA düzeyi ise tedavi gubunda kontrol ve çalışma grubuna göre anlamlı derecede artmış olarak bulundu. Tedavi grubunda asiner hücre nekrozu ve hemoraji izlenmendi. Ancak çalışma grubunda asiner hücre nekrozu ve hemoraji yeterli düzeyde oluşturulamadığı için aradaki fark anlamlı kabul edilmedi.Sonuç olarak; Sildenafil Sitrat akut pankreatitin erken döneminde kullanıldığında bazı biyokimyasal ve histopatolojik değişiklikleri belirgin şekilde gerileterek pankreatik dokuyu korumaktadır.Anahtar kelimeler: Akut pankreatit, L-Arginin, Sildenafil

Acute pancreatit is stil an important reason of morbidity and mortality though the whole development in medicine. Despite presence of many investigations on pathophysiology of pancreatit it is stil unclear. Consequently a spesific and effective pharmacological agent is unavailable in treatment of acute pancreatit and its complications at the present time. The clinic of acute pancreatit is variable, it comprises a clinic tablet hat changes from abdominal pain to multiorgan failure and death. A study an incidence of pacreatitis is available in our country. In a study carried out in United States, it is determined that every year 4000 person die because of acute pancreatitis and the annual cooast of treatment of acute pancreatitis and its complications is approximately 2 billion dolar. Syldenaphyl citrate which is a pharmacological agent that has been commonly used in erectyl dysfunction, is an inhibitory of phosphodiesterase Type 5(PDE 5). In resent experimental studies it is demons trated that syldenaphyl has a strong cardioprotective effect against iscemia-reperfusion and has a strong antyenflamatuar effect by inhibition of free oxygen radicals. In this study we aimed to investigate the effects of syldenaphyl citrate on acute pancreatitis. 21 Wista-Albino type rats changing from 185 to 230 gr weight decided into three equal group. Intraperitoneal 0.9% NACI injection applied to group 1(n=7). In group 2(n=7) and group 3(n=7) acute pancreatitis constituted by administration of 100mg/100gr L-arginine intraperitenoally two times in one hour interval. In group 3 30 minutes and 12 hours after constitution of acute pancreatitis syldenaphyl citrate administered intraperitoneally in two equal dose of 10 mg/kg/day. After 24 hours in general anestesia laparotomy and thoracotomy performed in all rats anf after resection of their pancreas and livers, these tissues dyed with hemotoxilen-eosine and histopathological examination performed.In treatment group the biochemical parameeters of amilase, AST, ALT,LDH, IL-1b, IL-6, TNF-alpha, NO and histopathological edema and perivascular enflamation level of pancreas and livers tissue was significantly low in compansion with study group(p<0,001). On the other hand ADMA level was significantly icreased in treatment group according to study group. In treatment group acinar cell necrous and hemoragy did not observed. However, as it was not possible to constitute adaquate acinar cell necrous and hemoragy the difference was not accepted as significant.In conclusion, when syldenaphyl citrate is used in early period of acute pacreatitis it significantly reduces some biochemical and histopathologic changes and protects pancreatic tissue.Keywords: acute pancreatitis, L- arginine, syldenaphyl.
The effects of sildenafil sitrat in the experimental model of acute pancreatitis which is formed by L- arginine
Keywords: Genel Cerrahi