COVİD-19 PANDEMİ SÜRECİNİN ELİT KİCKBOKS SPORCULARININ SALGIN HASTALIK KAYGILARI, DİYET DAVRANIŞLARI VE FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - KARADAĞ, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmada; Covid 19 pandemi sürecinin elit kickboks sporcularının salgın hastalık kaygıları, diyet davranışları ve fiziksel aktivite düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini; Türkiye Kickboks Federasyonunun 2021 yılında gençler ve büyükler kategorilerinde Milli takım seçmelerine katılabilme hakkı elde eden 4370 sporcu oluşturmaktadır. Örneklemini ise Avrupa ve Dünya kickboks şampiyonasına katılan gençler kategorisinde 68 ve büyükler kategorisinde 102 sporcu olmak üzere toplam 170 milli elit kıckboks sporcusu oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara; Kişisel Bilgi Formu, Salgın Hastalık Kaygı Ölçeği, Diyet Davranış Formu ile Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde istatistik paket programı kullanılmış, istatiksel olarak p<0,05 anlamlı olarak kabul edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında; elit kıckboks sporcularının covıd-19 kısıtlamaları sürecinde erkeklerin kadınlara göre kapalı alanlarda geçirdikleri sürede artış olduğu, lise eğitim durumuna sahip sporcuların ekran karşısında daha fazla vakit geçirdiği, zayıf beden kitle indeksine sahipolanların kilolarında herhangi bir değişimin olmadığı; sporcuların yarıdan fazlasının salgın hastalık kaygısının olmadığı yada az kaygılı olduğu, salgın hastalık kaygısının sporcuların uyku süresini değiştirmediği, erkeklerde kadınlara göre sabah kahvaltısındaki besin miktarının ve sebze tüketiminin arttığı,bekarların daha fazla cips ve çerez gibi gıdaları tükettiği,lise eğitim düzeyine sahip sporcuların sabah kahvaltısı ile akşam yemeklerinde tüketilen besin miktarının arttığı,beden kitle indeksi zayıf sporcuların sabah kahvaltısında tükettikleri besin miktarlarınnın arttığı ve sporcuların yarısından fazlasının yüksek düzeyde fiziksel aktivite düzeyine sahip oldukları anlamlı bulunurken, diğer değişkenlerde anlamlılık tespit edilmemiştir. Sonuç olarak; elit kıckboks sporcularının pandemi döneminde salgın hastalık kaygılarının düşük fiziksel aktivite düzeylerininin yüksek olduğu, kısıtlamalar sürecinde kapalı alanda ve ekran karşısında geçirilen sürenin diyet davranışlarını etkilediği, genç ve ileri yaşlarda ana öğüne yönelimin arttığı, pandemi sürecinin milli düzeydeki sporcuların fiziksel aktivite düzeyini etkilemediği söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Covid, Salgın Hastalık Kaygısı, Diyet, Fiziksel Aktivite, Kickboks.

In this study; It was aimed to examine the impact of the Covid 19 pandemic process on elite kickboxing athletes' epidemic disease concerns, diet behaviors and physical activity levels. The universe of the research; The Turkish Kickboxing Federation consists of 4370 athletes who have the right to participate in the National team selection in the youth and senior categories in 2021. The sample consists of a total of 170 national elite kickboxing athletes, 68 in the youth category and 102 in the senior category, participating in the European and World kickboxing championships. In the research, participants; Personal Information Form, Epidemic Disease Anxiety Scale, Dietary Behavior Form and International Physical Activity Survey Short Form were applied. A statistical package program was used to analyze the data, and p<0.05 was considered statistically significant. In light of the findings obtained; During the Covid-19 restrictions of elite kickboxing athletes, there was an increase in the time men spent indoors compared to women, athletes with high school education spent more time in front of the screen, and there was no change in the weights of those with a low body mass index; More than half of the athletes do not have or are less worried about epidemic diseases, epidemic disease anxiety does not change the sleep time of athletes, the amount of food and vegetable consumption at breakfast increases in men compared to women, singles consume more foods such as chips and cookies, athletes with high school education do not have more anxiety at breakfast. While it was found significant that the amount of food consumed at dinner increased, the amount of food consumed by athletes with low body mass index at breakfast increased, and more than half of the athletes had a high level of physical activity, no significance was found in other variables. In conclusion; It can be said that elite kickboxing athletes had low epidemic disease concerns and high physical activity levels during the pandemic period, the time spent indoors and in front of the screen during the restrictions affected their diet behaviors, the tendency towards the main meal increased in young and older ages, and the pandemic process did not affect the physical activity level of national level athletes. Keywords: Covid, Pandemic Anxiety, Diet, Physical Activity, Kickboxing
Investigation of the effect of the COVİD-19 pandemic process on the elite kickboxing athletes' epidemic anxiety, dietary behaviors and physical activity levels
Keywords: Spor