Histerektomi Olgularında Adenomyozis İnsidansı - Baykuş, Yakup; Deniz, Rulin; Kavak, Ebru Çelik; Çılgın, Hasan; Arpacı, Haldun; Ardıç, Nazan; Ozturk, Omur (My University, 2018)
Amaç: Histerektomi yapılan olgularda adenomyozis insidansınınaraştırılması.Materyal ve Metot: Ocak 2005-Aralık 2015 tarihleri arasında değişiknedenlerle vajinal histerektomi yapılan olgularda adenomyozisinsidansı araştırıldı.Bulgular: Vajinal histerektomi yapılan 205 olgunun 58’inde (%28,3)final histopatolojide adenomyozis tespit edildi. Bu olguların operasyonendikasyonları; pelvik organ prolapsusu (n: 117, %57), endometrialhiperplaziler (n: 40, %19,5), servikal displaziler (n: 15,%7,3), postmenopozal kanama (n: 11, %5,3), tedaviye dirençli menometroraji (n: 10, %4,9), leiomyomlar (n: 9, %4,4), endometriyalpolip (n: 2, %1) ve mol hidatiform (n: 1, %0,5) idi. Bu olguların%64,8’ine (n: 133) vajinal histerektomi ile beraber ek operasyonuygulandı. Uygulanan ek operasyonlar; sistorektosel operasyonu(n: 46, %34,5), rektosel operasyonu (n: 26, %19,5), sistosel operasyonu(n: 22 %16,5), sakrospinöz fiksasyon (n: 21, %15,7) ve transobturatuar tape uygulamasıydı.Sonuç: Preoperatif adenomyozis tanısı, olguların bir bütün halindedeğerlendirilmesi halinde özellikle 40–50 yaş grubunda daha sıkkonulabilir. Özellikle tedaviye dirençli menometroraji olgularındaetyolojide adenomyozis olabileceği akılda tutulmalıdır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp