Öğretmen Adaylarının Niteliklerinin İşbirliğine Dayalı Öğrenme Yöntemine Uygunluğunun Değerlendirilmesi - Yeşilyurt, Etem (Dicle Üniversitesi, 2010)
Tarama modeli niteliğindeki bu çalışma ile öğretmen adayları niteliklerinin işbirliğine dayalı öğrenme yöntemine uygunluğu belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın evrenini Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ve Eğitim Fakültesi üçüncü sınıf öğretmen adayları, örneklemi evrenden tesadüfî örnekleme yoluyla seçilmiş 505 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen ve beşli likert tipi maddelerden oluşan ölçekle toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t testi ve mann-whitney testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda öğretmen adaylarının; fikir dinleme, demokratik davranma, sorumlulukları yerine getirme ve ortak karar alınmasına dikkat etme, iletişim kurma, faklı kişiliklere değer verme, adil davranma, kin gütmeme, işbirliğine önem verme vb. niteliklere önemli derecede sahip oldukları belirlemiştir. Elde edilen sonuçlar, öğretmen adaylarının niteliklerinin işbirliğine dayalı öğrenme yöntemi için yeterli derecede uygun olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca Teknik Eğitim Fakültesinde öğrenimlerini sürdüren öğretmen adayları niteliklerinin işbirliğine dayalı öğrenme yöntemine daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında işbirliğine dayalı öğrenme yönteminin kullanımına ağırlık verilmelidir

In this study, which is in a survey model, it was aimed to determine the suitability of teacher candidates’ qualities to cooperative learning method. The population of this study consists of third class teacher candidates of Faculties of Education and Technical Education. A sample of 505 teacher candidates was selected from this population randomly. Data were obtained with five-item likert type scale and frequency, descriptive, t-test, mann mhitney tests were applied. As a result of this study, it was determined that teacher candidates had these qualities considerably: listening different opinions, behaving democratically, performing responsibilities and being attentive for a shared process of decision making, communicate others, seeing others’ personalities as valuable, being equitable, not to nurture grudge against others and attaching importance to sharing and cooperation. In this context, it was revealed that teacher candidates were suitable to cooperative learning method. Besides, it was concluded that qualities of teacher candidates of Technical Education Faculty were more suitable to cooperative learning method. The use of cooperative learning methods should be given importance
Evaluation of the Suitability of Teacher Candidates’ Qualities to Cooperative Learning Method