Diyafragmatik solunum egzersizlerinin fetal sağlık kaygısı ve prenatal stres ile baş etmeye etkisi - Baransel, Esra Sabancı; Barut, Sümeyye (Yavuz YAKUT, 2024)
Amaç: Bu çalışma, gebelikte diyafragmatik solunum egzersizlerinin fetal sağlık kaygısı ve prenatal stres ile baş etme üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışma, Türkiye'nin doğusundaki bir aile sağlığı merkezinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 108 gebe (deney grubu, 54; kontrol grubu, 54) oluşturmuştur. Deney grubuna bir defa yüz yüze ve devamındaki iki hafta süresince haftada 2 gün görüntülü telefon görüşmesi ile toplamda 5 defa diyafragmatik solunum egzersizleri uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir müdahale uygulanmadı. Verilerin toplanmasında Revize Prenatal Stresle Başa Çıkma Ölçeği, Fetal Sağlık Kaygı Envanteri kullanıldı. Bulgular: Deney grubunda Revize Prenatal Stresle Başa Çıkma Ölçeği alt boyutlarından Planlama- Hazırlık (2,16 vs 2,17; p

urpose: This study was conducted to determine the effect of diaphragmatic breathing exercises on coping with fetal health anxiety and prenatal stress during pregnancy. Methods: This randomized controlled study was carried out at a family health center in eastern Turkey. The study sample consisted of 108 pregnant women (experimental group, 54; control group, 54). Diaphragmatic breathing exercises were applied to the experimental group, once face to face and 5 times in total, via video phone call 2 days a week for the following two weeks. Those in the control group received no intervention. Data were collected using the Revised-Prenatal Coping Inventory (NuPCI) and the Fetal Health Anxiety Inventory (FHAI). Results: The mean scores on planning-preparation (2.16 vs 2.17; p
Effect of diaphragmatic breathing exercises on fetal health anxiety and coping with prenatal stress
Keywords: Allied Health and Rehabilitation Science (Other); Yardımcı Sağlık ve Rehabilitasyon Bilimi (Diğer)