GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ TARAMASI İÇİN YAPILAN KALÇA ULTRASONOGRAFİSİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TOSUN, HACI BAYRAM (Fırat Üniveristesi, 2010)
Gelişimsel kalça displazisi, erken tanı ile tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır. 2007-2010 yılları arasında, gelişimsel kalça displazisi taraması amacıyla, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğimize başvuran 0-9 aylık 310 bebeğin 620 kalçası, Graf yöntemi kullanılarak ultrasonografik olarak incelendi. Olgularımızın 137'si (% 44.2) erkek, 173'ü (% 55.8) kızdı.İnceleme sonucunda, Graf metoduna göre sınıflandırıldığında; 620 kalçanın 43'ünde (% 6.93) tip Ia , 486 (% 78.39 ) tip Ib , 59 (%9.52) tip IIa , 2 (% 0.32) tip IIb, 9 (%1.45) tip IIc , 5 (%0.81) tip D , 13 (%2.1) tip III ve 3 (%0.48) tip IV kalça saptandı. Çalışmamızda displazi sıklığı %14.7, desentre kalça sıklığı ise %3.4 olarak bulundu.Displazik kalça sıklığının yüksekliği fizyolojik gelişim döneminde bulunan tip IIa (+) kalçaların çokluğuna, desentre kalça sıklığının yüksekliği ise kliniğimize doğumsal kalça çıkığı nedeni ile başvuran bebeklerin fazla olmasına bağlandı.Bebeklerin aileleri GKD ile ilgili olarak bilgilendirilmesine rağmen, kontrole çağrılan bebeklerin hemen hemen tamamının gelmemesinin, bölgemizde bazı inançların hala değişmediğini ve ulusal sağlık politikasının yetersiz olduğunu göstermektedir.Gelişimsel kalça displazisinin erken tanı ve takibinde ultrasonografinin önemli olduğu, ancak yenidoğan döneminde tip IIa(+) olgularımızın fazla olması özellikle fizyolojik gelişimin tamamlandığı ilk altı haftadan sonra kontrol ultrasonografi yapılmasının gerekliliğini ortaya koymuştur.Sonuç olarak; statik kalça ultrasonografisi, kolay uygulanabilirliği ve yorumlanmasıyla, GKD'nin erken tanı ve takibinde etkili ve güvenilir bir yöntem olup, tüm yenidoğanlara ultrasonografik tarama yapılmalıdır.Anahtar kelimeler: Kalça displazisi, ultrasonografi, erken tanı, tarama

Developmental hip dysplasia is a disease that may be successfully treated with early diagnosis. Between the 2007 and 2010 years, in Fırat University Medical Faculty, Department of Orthopedics and Traumatology clinic, 620 hips of 301 infants with the age of 0-9 months were examined with ultrasonography (USG) by using the Graf method for developmental hip dysplasia (DDH) screening. There were 137 boys and 173 girls of our patients.As a results; according to the Graf method, of 620 hips, 43 (% 6.93) were tip Ia, 486 (% 78.39 ) were tip Ib, 59 (%9.52) were tip IIa, 2 (% 0.32) were tip IIb, 9 (%1.45) were tip IIc, 5 (%0.81) were tip D, 13 (%2.1) were tip III and 3 (%0.48) were tip IV. In our study, the frequency of hip dysplasia was found %14.7 and the frequency of hip dislocation was found %3.4.In our study, the high frequency of hip dysplasia was depended on founding more tip IIa (+) hips and the high frequency of hip dislocation was depended on founding more infants come to our clinic for suspected of hip dislocation.Although parents were informed about DDH, most of them did not come for control USG examination was showed us that some belief still did not changed in our region and national health policy is inadequate.USG is important in early diagnosis and follow-up of DDH. In our study, many tip II (+) hips whose control USG is neccessary were found.In conclusion; static hip USG is an easy applicable, interpretable, safe and efficient method that can be used for early diagnosis and follow-up of DDH and USG examination should be performed in all newborns.Key words : Hip dysplasia, ultrasonography, early diagnosis, screening.
Evaluation of the results of hip ultrasonography which applied for screening of developmental hip dysplasia.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji