BEDEN EĞİTİMİ VE DİĞER MESLEK GRUBU ÖĞRETMENLERİN BEDEN HOŞNUTLUĞU, VÜCUT FARKINDALIĞI VE SOSYAL GÖRÜNÜŞ KAYGISININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TURĞUT, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada beden eğitimi ve diğer branş öğretmenlerinin vücut farkındalığı, beden hoşnutluğu ve sosyal görünüş kaygısının mesleklerinde birbirlerinin arasındaki benzerlikleri, farklılıkları ve çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya öğretmenlerin Elazığ, Bingöl, Trabzon, Sakarya, İstanbul ve Mardin illerinde görev yapan 459 beden eğitimi ve 501 diğer branş öğretmeni olmak üzere toplam 960 öğretmen dahil edilmiştir. Bu öğretmenlere konu kapsamında kişisel bilgi formu, sosyal görünüş kaygısı, vücut farkındalık ve beden memnuniyeti ölçekleri uygulanmıştır. İstatistik analizler SPSS programında ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada beden eğitimi ve diğer meslek grubu öğretmenlerin branşına ve beden kitle indeksine göre herhangi bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Hizmet yılına göre vücut farkındalığında anlamlı bir farklılık görülmesine(p<0,05) rağmen beden memnuniyeti ve sosyal görünüş kaygısı olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır(p>0,05).Öğretmenlerin cinsiyet durumlarına ve yaşlarına göre sadece vücut farkındalığında anlamlı farklılık görülmüştür(p<0,05). Beden hoşnutluğu ve sosyal görünüş kaygısında ise anlamlı farklılık tespit edilmemiştir(p>0,05). Katılımcıların kilo memnuniyet durumuna göre vücut farkındalığı ölçek tüm alt boyutlarında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır(p<0,05). Beden genel görünüş ve sosyal görünüş kaygısının tüm bileşenlerinde ise farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Çalışma sonucunda beden eğitimi ve diğer öğretmenlerin vücut farkındalığı, beden memnuniyeti ve sosyal görünüş kaygısı ölçek puanları arasında bir fark olmadığı gözlenmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin branşı gereği sporu meslek edinmeleri bir avantaj olarak yansıdığı, dolasıyla vücut farkındalığı, beden memnuniyeti ve sosyal görünüş kaygısı üzerinde diğer meslektaşlarına oranla ölçek puanlarında pozitif düzeyde olumlu görüşlere sahip oldukları söylenebilir.

In this study, it was aimed to evaluate physical education and other teachers' body awareness, body satisfaction and social appearance anxiety according to similarities and differences in terms of various variables. A total of 960 teachers, 459 physical education and 501 other branch teachers, working in the provinces of Elazig, Bingol, Trabzon, Sakarya, Istanbul and Mardin were included in the study. Personal information form, social appearance anxiety, body awareness and body satisfaction scales were applied to these teachers. Statistical analyzes were performed in the SPSS program and the significance level was evaluated as p<0.05. In this study, no difference was found according to the branch and body mass index of physical education and other profession group teachers (p>0.05). Although there was a significant difference in body awareness according to years of service (p<0.05), there was no significant difference in body satisfaction and social appearance anxiety. There was a significant difference only in body awareness according to the gender and age of the teachers (p<0.05). No significant difference was found in body satisfaction and social appearance anxiety (p>0.05). While a significant difference revealed in all sub-dimensions of body awareness scale according to the weight satisfaction of the participants (p<0.05), no difference was found in all components of body general appearance and social appearance anxiety (p>0.05). As a result of the study, it was observed that there was no significant difference between physical education and other teachers' body awareness, body satisfaction and social appearance anxiety scale scores. It can be said that physical education teachers have positive opinions on body awareness, body satisfaction and social appearance anxiety in scale scores compared to their other colleagues, as an advantage of acquiring sports as a profession due to their branch.
Physical education and other professional group teachers' concerns on body like, body awareness and social appeal evaluation
Keywords: Spor