MİKROİŞLEMCİ DESTEKLİ RADYASYON SAYIM SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ - KULUÖZTÜRK, MUHAMMED FATİH (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada, radyasyon sayımını mikroişlemci kontrolünde gerçekleştirebilecek bir cihaz tasarlanmıştır. Ticari olarak satılan benzer cihazların hem maliyetleri yüksektir hem de tam olarak bütün ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde cihaza müdahale imkânı vermemektedir. Bu noktada amaca uygun programlanabilen, hassasiyeti ayarlanabilen, üzerinde istenilen değişikler yapılabilen ve ticari alandaki emsallerinden çok daha ucuza mal edilebilen böyle bir sistemin geliştirilmesi önem taşımaktadır. RCS-F1 adı verilen bu radyasyon sayım sisteminin detektör, ön-yükselteç ve yükselteç katmanları 40 mm çapında 15 cm boyunda alüminyum silindir boruya yerleştirilmiştir. Mikrokontrolör ve hafıza birimini içeren katman ise gerekli ayar düğmeleri ve dijital LCD ekran ile bağlantıları sağlandıktan sonra alüminyum kutu içerisine konulmuştur. Daha sonra sistemin menü ile kullanıcıya sunduğu değişik sayım seçenekleri farklı detektörler kullanılarak test edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Radyasyon sayımı, mikroişlemci, RCS-F1

In this study, a microprocessor controlled based radiation detection device has been designed. Similar devices on marketing either have high cost or couldn?t very well satisfy adhoc requirements. We have developed an alternative upgrading system which is relevant programmable, adjustable and cheaper than similar ones on marketing.Developed pre-amplifier and amplifier electronic stages of the radiation counting system adding commercial radiation semiconductor detector, called RCS-F1, have placed in an 40 mm diameter and 15 cm height aluminum cylinder tube. Microcontroller and memory unit stage was placed in an aluminum box after it had connected to necessary tuning switch and digital LCD display. Afterwards different counting modes which the system presents to user with depending menu have been tested with different semi-insulating radiation detectors.Keywords: Radiation counting, microprocessor, RCS-F1
Design of microprocessor based radiation counting system
Keywords: Bilim ve Teknoloji