BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM ELEMANLARININ DUYGUSAL TACİZ (MOBBİNG) FARKINDALIKLARININ ARAŞTIRILMASI - BİNGÖL, ŞÜKRÜ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Günümüzde işyeri ortamının özelliklerinden biri çalışanlarına değer verilmesi, sağlıklı ve güvenli bir iş ortamı sağlamasıdır. Buna karşın örgütler son yıllarda çalışanlarının duygusal sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan duygusal taciz olgusu ile karşı karşıyadır. Duygusal taciz; bir bireye bir veya bir kaç kişi tarafından sistemli biçimde yöneltilen, düşmanca ve ahlak dışı davranışlardır.Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim elemanlarının duygusal tacize ilişkin farkındalıklarını belirlemek amacı ile Türkiye'de Yedi Coğrafi bölgeden 14 Üniversitede görev yapan çeşitli akademik unvana sahip 310 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim elemanına Leymann'ın (1993) geliştirdiği Aktop (2006) tarafından uyarlanan ?Duygusal Taciz Ölçeği? uygulanmıştır.Çalışmanın anket formu, demografik özelliklerin belirlendiği ilk kısım ile kendi içerisinde altı alt boyutu olan ?Duygusal Taciz? ölçeğinden oluşmaktadır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra, araştırmanın amacına uygun olarak yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, kruskal wallis, korelasyon testleri uygulanarak veriler tablolara dönüştürülmüştür.Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim elemanlarının duygusal taciz alt boyutlarına ilişkin puan ortalamalarından en yüksek ?itibara saldırı?, en az ise ?sağlığa doğrudan saldırı? puan ortalamalarının olduğu görülmektedir. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim elemanlarının, cinsiyetlerine, medeni durumlarına boy uzunluklarına, idari görev türlerine ve çalıştıkları bölümlere göre duygusal taciz alt boyut puan ortalamalarının farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Fakat öğretim elemanlarının yaşlarına, unvanlarına, idari görevlerinin bulunup bulunmama durumlarına ve çalışma sürelerine göre duygusal taciz puan ortalamalarının farklılaştığı belirlenmiştir.Bu bağlamda Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim elemanlarının farkındalıklarının bazı değişkenler açısından farklılaştığı görülmektedir. Sadece öğretim elemanlarının değil diğer pek çok iş alanında farkındalığının geliştirilmesine yönelik çalışmaların artırılması ve özellikle hukuksal boyutta gerekli yasal düzenlemelerin yapılması önem arz etmektedir.Anahtar Kelimeler: Duygusal taciz, Öğretim Elemanları, Mağdur, Beden Eğitimi ve Spor

Today one of the common features of a work place environment is to value the employees and to provide a healthy and secure work environment. However, in recent years organizations have been facing the concept of mobbing which constitutes a serious threat against the emotional health of the employees. Mobbing is a hostile and immoral behavior that can be directed by one or multiple persons systematically.?Mobbing Scale? adapted by Aktop (2006) and developed by Leymann (1993) was applied to 310 Academic Members of Physical Training and Sports High School who work in 14 different universities in Seven Geographic Regions in Turkey in order to determine the awareness of the Academic Members of Physical Training and Sports High School regarding the mobbing.Questionnaire of the work is formed with the first section that determines the demographic features and the ?Mobbing? scale which has six sub-branches. After the obtained data has been transferred to computer percentage, frequency, arithmetic average, standard deviation, kruskal wallis and correlation tests are applied in compliance with the purpose of the research and the data are transformed to tables.It is seen that Academic Members of Physical Training and Sports High School have the highest score averages regarding the sub-dimensions of mobbing in ?attack on prestige? and the lowest score averages regarding ?direct attack to health?. It is determined that mobbing sub-dimension score averages of Academic Members of Physical Training and Sports High School according to their sex, marital status, length, administrative type of duty and the departments they study don?t differentiate. However it has also been determined that mobbing score averages differentiate according to the age, title, administrative position and working hours of the academic members.With this concern it is seen that mobbing awareness of Members of Physical Training and Sports High School differentiate in terms of certain variants. It is essential that studies should be increased not only for academic members but also for employees in many areas and that necessary legal arrangements should also be made especially in legal terms.Key Words: Mobbing, Academic Members, Victim, Physical Training and Sports
A study of mobbing awareness levels of lecturer?s in the school of physical education and sport
Keywords: Sağlık Eğitimi; Spor