İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE YAŞAYAN TORPEDO MARMORATA (RİSSO, 1810) TÜRÜNÜN BÜYÜME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - DUMAN, ÖMER VELİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışma, Elektrikli vatoz (Torpedo marmorata) `un yaş ve büyüme özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla İskenderun Körfezi'nde gerçekleştirilmiştir. Toplam boy aralıkları 9,3 ile 40 cm arasında değişen 117 adet elektrikli vatoz, trol ve uzatma ağları ile yapılan avcılıkta, Eylül 2010- Aralık 2011 tarihleri arasında elde edilmiştir. Populasyonun % 52,14'si dişi, % 47,86'ü erkek bireylerden oluşmaktadır. Boy-Ağırlık ilişkisi TW = 0,014*L3,0,839 şeklindedir. Bu türe ait ilk yaş tayini bu çalışma ile ortaya konulmuş olup, ilk defa Safranin- O boyama yöntemi ile yaş tayini yapılmıştır. Türün von-Bertalanffy kullanılarak oluşturulan büyüme modeli Lt=57,3177[ 1- e-0,187053 (t + 0,39231)] şeklindedir. Okumalar iki bağımsız okuyucu tarafından yapılarak Ortalama Yüzde Hata İndeksi (OYHİ) %7,96 olarak bulundu. Ayrıca Kenar Büyüme Analiz'ine göre yaş halkalarındaki büyümenin yıllık olduğu tespit edildi. Bu tür için Mutlak ve Oransal büyüme hesaplandı. Böylelikle türe ait ilk büyüme verileri elde edildi.Anahtar Kelimeler: Elektrikli vatoz, Yaş tayini, Büyüme, Torpedo marmorata, Safranin-O, Akdeniz

A Study on Growth Characteristics of Torpedo marmorata (Risso, 1810) Inhabiting Iskenderun BayThis study was carried out determine the age and growth characteristics of electric ray (Torpedo marmorata) in Iskenderun Bay. Total 117 Torpedo marmorata ranged 9.3 to 40 cm were caught by trawl and gill net between September 2010 and December 2011. 52,14 % was female and 47,86 % is male of the total population. The length weight relationship was found as W = 0.014×L3,0839. This study was the first example for the aging method for this species and Safranin-O method was also used for the first time. Growth model that is derived by using Von-Bertalanffy method of this species was: Lt=57.3177[ 1- e-0,187053 (t + 0.39231)]. Evaluation of the aging of this species made by two independent researchers and Index of Average Percent Error (IAPE) was defined as 7,96 %. On the other hand, according to Marginal Increment Analysis it was found out that age band growth was annual. Absolute and Relative growths of fish were determined. Thus first information about growth of this species was found out.Key Words: Electric Ray, Torpedo marmorata, Aging method, Growth, Safranin-O, Mediterranean Sea
A study on growth characteristics of Torpedo marmorata (Risso, 1810) inhabiting İskenderun Bay
Keywords: Su Ürünleri