SIR PAYLAŞIMI TABANLI ELEKTRONİK GÖRSEL ŞİFRELEME SİSTEMİ - BELENLİ, İBRAHİM LEVENT (Fırat Üniveristesi, 2015)
Günümüzde bilgiye sürekli erişimi sağlamak ve bu bilginin son kullanıcıya kadar bozulmadan, değişikliğe uğramadan ve başkaları tarafından ele geçirilmeden güvenli bir şekilde sunulması zorunluluk haline gelmiştir. Siber dünyada barış ve savaş durumunun zaman ve mekân sınırları belirsizleşmiştir. Genellikle bilgi güvenliği sağlamak için kullanılan ve en çok bilinen metot şifrelemedir. Şifrelemede ise metin şifreleme algoritmaları yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada ise metin verisi yerine resim verisi kullanılmaktadır. Çünkü resim verisi metin verisine göre daha büyük bir veri olduğundan ve oluşturulacak şifre resimlerinin birden fazla kişiye dağıtılması ve şifrenin meydana gelebilmesi için bu resimlerin bir araya gelmesi gerektiğinden, oluşturulacak şifrelemenin daha güçlü ve çözülmesi çok daha zor olacağı ön görülmektedir. Yukarıda sayılan sebeplerden dolayı bilgi güvenliğinin önemi hızla artmaktadır. Bilgi güvenliği sağlamak için en sık kullanılan yöntem kriptolojidir. Kriptoloji çok geniş bir bilim dalı olup iki ana başlık altında incelenmektedir. Bu başlıklar kriptografi ve kripto analizdir. Kriptografi bir veriyi şifreleme sanatıdır. Kriptoanaliz ise kullanılan şifreleme algoritmasının ne kadar kullanışlı olduğunu tespit eden bilim dalıdır. Sır paylaşımı teknikleri kriptografi de kullanılan tekniklerden birisidir ve şifrelenecek veriyi parçalara bölüp sır sahiplerine dağıtmayı amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için birçok çalışma yapılmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarla beraber sır paylaşımı teknikleri yeni özelliklerle desteklenmiştir. Bu özellikler; bilgi güvenliğinin daha da artırılması, gizlenen verilerin bellekte kapladığı alanın azaltılması ve kullanılan parametrelerin değişmesini içermektedir. Bu tez çalışmasında kriptoloji teknikleri ve sır paylaşım teknikleri derinlemesine ele alınmış ve bu teknikler kullanılarak web tabanlı bir güvenlik uygulaması geliştirilmiştir. Ayrıca yöntemlerin birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları belirlenmiş ve hangi durumlarda hangi yöntemin kullanılmasının daha doğru olacağı hakkında da fikirler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Sır paylaşımı, Sır resim paylaşımı, Genetik algoritma, Eşik yöntem, Bilgi güvenliği, Görüntü işleme

Nowadays, provide continuous access to information which is unchanged and safely without being seized by others submission has become a necessity. In the cyber world, the peace and war has blurred in terms of the boundaries of time and space. Generally, encryption is the most widely known method in order to ensure information security. Text encryption algorithms is are widely used ones. In this study, the image data is intended to be used instead of text data. The fact that the image data is larger than text data. Photos of passwords will be distributed to more than one person and in order to occur the password in these images is a need to come together. In conclusıon, encryption is more potent and to be much more difficult to be solved. For the reasons stated above, importance of information security is rapidly increasing.In order to ensure information security, cryptography is the most commonly used method. Cryptology is a wide branch of science and is studied in two main branches. This is divided into two main branches, cryptography and cryptoanalisis. Cryptography is the art of data encryption. Cryptoanalisis determines how useful is encryption algorithm used. Secrets of sharing techniques in cryptography is one of the techniques used and aims the data to be encrypted divide and distribute to secret owner. To accomplish this goal, many studies is complited. In recent years, together with the study of secret sharing technique is supplemented with new features. These features comprises to enhance further the security of information, to reduct space of hidden data stored in the memory and the change of the parameters used. In this thesis study, cryptography methods and the secret sharing methods will be discussed in deeply. Using these techniques, a web-based security application is developed. Methods determine the advantages and disadvantages against each other and in which cases it would be more accurate idea about which method will be used. Keywords: Secret sharing, Secrets image sharing, Genetic algorithm, Threshold method, Information security, Image processing.
Electronic visual cryptography system based on secret sharing
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol