YENİDOĞAN SEPSİSİNDE ENFLAMASYON BELİRTEÇLERİ - BARUT, SÜMEYYE (Fırat Üniveristesi, 2016)
Yenidoğan sepsisi, son yıllardaki ilerlemelere rağmen hastalık ve ölümün en önemli nedenlerinden biridir. Yenidoğan sepsisinde kliniğin hızlı ve ölümcül seyretmesinden dolayı tanının erken konulması ve tedaviye erken başlanması gerekir. Günümüzde kesin tanı kan kültüründe etkenin tespiti ile konulmaktadır. Ancak kan kültürü sonucu için en az 24-48 saat beklemek zorunda olunması, doğumdan önce anneye antibiyotik verilmesi, kan kültürü alınmadan önce bebeğe antibiyotik başlanması, kültür için alınan kan miktarının yeterli olmaması, bakteri yoğunluğunun düşük olması, yenidoğanlarda bakteriyeminin özellikle enfeksiyonun erken evrelerinde geçici ve kısa süreli olabilmesi yenidoğan sepsislerinde patojen mikroorganizmanın kan kültürü ile saptanmasını engelleyebilmektedir. Bu nedenlerle yenidoğan sepsisi tanısı için ayrıca klinik bulgular ve laboratuvara dayalı yardımcı tanı yöntemleri önerilmiştir. Bu çalışmada amacımız yenidoğan sepsisinin erken tanısında bazı enflamasyon belirteçlerini araştırmaktır. Çalışmaya, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde klinik sepsis tanısıyla yatan 50 yenidoğan bebek ile sepsis şüphesi bulunmayan 50 sağlıklı yenidoğan bebek alındı. Çalışmaya başlanmadan önce etik kurul kararı alındı ve ailelere çalışmaya gönüllü olarak katıldıklarına dair gönüllü onam formu imzalatıldı. Hastalar öyküleri, fizik incelemeleri ve laboratuvar tetkiklerine göre değerlendirildi. Töllner skorlama sistemine göre 10 puan ve üzeri olan olgular hasta grubunu ve 0-5 puan arası olan olgular ise kontrol grubumuzu oluşturdu. Tüm olgularda tam kan sayımı, C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin (PCT) ile hücre yüzey antijenleri çalışıldı. Akım sitometri cihazında (FACSCalibur Becton Dickinson), hücre yüzey antijenleri olan cluster of differantiation (CD) 64, CD11b, CD62L adezyon molekülleri ve insan lökosit antijeni-DR (HLA-DR) çalışılarak monosit ve nötrofiller üzerinde ayrı ayrı değerlendirildi. C-reaktif protein ve PCT değerlerinin hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksekliğinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (P<0.05). Gruplar arasında monositler ve nötrofiller üzerinde adezyon moleküllerinin sıklığı değerlendirildiğinde; CD11b, CD64 ve HLA-DR'nin hasta grubunda anlamlı olarak artış saptanırken (P<0.05), CD62L için anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç olarak; CRP ve PCT akut faz proteinlerinin, CD11b, CD64 ve HLA-DR yüzey antijenlerinin, yenidoğan sepsisinin erken tanısında daha sık kullanılmaya aday yöntemler olabileceği kanaatine varılmıştır.

Despite the development in recent years, neonatal sepsis continues to be one of the most important reason of the mortality and morbidity. Due to the fast and deadly in neonatal sepsis, clinical diagnosis should be made early and treatment is started early. Today, the diagnosis is made by the blood culture. However, there sults of blood cultures being forced to wait for at least 24-48 hours, antibiotics to be given to them other before birth, blood culture taken be for antibiotics have started the baby, taken for cultures not inshort supply of blood, the low density of the bacteria, bacteremia in neonates, particularly in the early stages of infection to be temporary and short term pathogenic microorganisms in blood cultures of neonatal sepsis may inhibit detection and in cases of sepsis a cultur makes it impossible to prove. Therefore, also for the diagnosis of neonatal sepsis based on clinical and laboratory diagnostic method shave been proposed. Infection Control Committee of the United States by the non-negative cultures or blood culture, newborns with clinical sepsis 'clinical sepsis' have been defined. Our aim is to investigate some markers for the early diagnosis of neonatal sepsis. 50 healthy newborn babies and 50 babies with the diagnosis of clinical sepsis in the newborn intensive care unit were taken into the study in Elazığ Training and Research hospital. Before starting the study, Ethics committee judgement was taken and the approval forms were signed by the families showing their willingness. The patients were evaluated according to their stories , physics and their laboratory tests . Patients with 10 points and scoring them according to the Tollner system create a working group. The control group consisted 0-5 points. In all cases, complete blood count, C- reaktive protein (CRP) and procalsitonin (PCT) were studied cell surface antigens. Using flow cytometry for cell surface antigens, Cluster of Differantion (CD) 64, CD11b, CD62L and Human Leukocyte antijen-DR (HLA- DR) by working, monocytes and granulocytes levels were evaluated separately. As a result, compared to CRP and PCT patients and control groups were statistically significant. When monocytes and granulocyte levels were statistically evaluated markers of CD11b, CD64 and HLA-DR were significantly for travelers between groups (P<0.05). There was also no significant difference for CD62L on monocytes and neutrophils (p>0,05). Finally they reached the conclusion that; CRP and PCT acute phase proteins, CD11b, CD64 ve HLA-DR surface antigens could be a new method in the early diagnosis of neonatal sepsis.
Inflammatory markers in neonatal sepsi?s
Keywords: Allerji ve İmmünoloji