Pnömonili sığır akciğerlerinden bakteri izolasyonları ve izole pasteurella' ların polimeraz zincir reaksiyonu ile saptanması - Kılıç, Ayşe; Muz, Adile (My University, 2004)
Bu çalışmada Elazığ'daki bir mezbahada kesilen toplam 8222 sığır akciğeri incelendi ve bu akciğerlerin 500 (% 6)'ünde pnömoni saptandı. Beşyüz akciğer örneğinin % 7 koyun kanlı ağarda 24-48 saatlik kültürü sonucunda, 36 (% 7,2) Staphylococcus aureus, 30 (% 6) Pastevrella multocida, 30 (% 6) Corynebacterium spp, 29 (% 5,8) Maya, 19 (% 3,8) Streptococcus spp, 18 (% 3,ö) Staphylococcus epidermidis, 13 (% 2,6) Escherichia mil, 11 (% 2,2) Bacillus spp, 10. (% 2) Pseudomonas spp, 9 (% 1,8) Mannheimia haemolytica, 8 (% l ,6) Actinobadllus spp, 6 (% 1,2) Klebsiella spp, 1 (% 0,2) Moraxella spp, l (% 0,2) Proteus spp ve 90 (% 18) miks olmak üzere toplam 311 (% 62,2) bakteri izole ve identifiye edildi. Şüpheli P. muitocida suşlarının 24 (% 80)'ünde fare inokulasyon testi ile pozitif sonuç alındı. Kültür pozitif P. multocida ve M. haemolytica suşlarının tümünün PZR ile de pozitif olduğu bulundu. Ayrıca, toxA geninden hazırlanan primerlerin kullanılmasrile yapılan PZR ile toksyenik P. multocida suşlarının varlığı araştırıldı ve P. multocida suşlarının hiçbirinin toksyenik olmadığı tespit edildi.
Keywords: Zatürre; tanı; polimeraz zincir reaksiyonu; sığır; Mannheimia haemolytica; tanı teknikleri; akciğerler; izolasyon; patojenite; bakteriler; Pasteurella haemolytica