KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: DİYARBAKIR ÖRNEĞİ - ORUÇLU, FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma genel olarak girişimcilik, özel olarak da kadın girişimciliğine odaklanmaktadır. Girişimcilik; yenilikçi, özgür, cesur ve farklı düşünen sadece düşünmekle kalmayan, bu yeniliği yaşam pratiği haline getiren bireyler tarafından gerçekleştirilen bir olgudur. Dünya'nın teknolojik gelişmeler sonucu küresel bir köye dönüştüğü günümüzde toplumların da sosyal, siyasal ve ekonomik yapıları değişim ve dönüşümlerden geçmektedir. Dolayısıyla küreselleşme, bilgi teknolojilerindeki gelişmeler ve bu teknolojilerin iktisadi sistemde yaygınlaşması sonucu üretim araçları, para birimleri, ekonomik politikalar ve ülkelerin gelişmişlik düzeyleri de bu dönüşümden etkilenmektedir. Yaşanan bu değişim dalgası kadınların sosyal konumlarını da değiştirmekte ve kadınların her geçen gün çeşitli sebeplerle iş hayatındaki yerlerini genişletmektedir. Bu bağlamda Diyarbakır da kadınların ekonomik sistemdeki varlığının artış gösterdiği bir kent olması hasebiyle araştırmaya konu olmuştur. Tez olarak kaleme alınan bu çalışma Diyarbakır'daki kadın girişimciliğinin sosyolojik perspektiften incelenmesi amacıyla yürütülen saha araştırmasına dayanmaktadır. Nitel araştırma yönteminin tercih edildiği çalışmada literatür taraması ve derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Diyarbakır'da farklı sektörlerde faaliyet gösteren kadınlarla yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılarak yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular ve kadın girişimcilerin düşünceleri betimsel analiz ile çalışmaya yansıtılmıştır. Araştırma bulgularına dayanarak Diyarbakır'daki kadın girişimcilerin çoğunlukla genç, eğitimli, aktif, direngen ve başarılı olduklarını söylemek mümkündür. Ayrıca Diyarbakır'da kadın girişimciliğinin toplumsal olarak kabul edildiği, desteklendiği ve takdir edildiği saptanmıştır. Bu toplumsal kabul ve kentin aktif kadın kimliğinin birleşimi "erkek egemen" olarak bilinen sektörlerde bile kadın girişimcilerin faaliyet alanına sahip olması sonucunu doğurmuştur.

This study, which was prepared as a master's thesis, focuses on entrepreneurship in general and women's entrepreneurship in particular. Entrepreneurship; It is a phenomenon realized by individuals who are innovative, free, brave and think differently, not just thinking, but making this innovation a life practice. Today, when the world has turned into a global village as a result of technological developments, the social, political and economic structures of societies are going through changes and transformations. Therefore, as a result of globalization, developments in information technologies and the spread of these technologies in the economic system, the means of production, currencies, economic policies and the level of development of countries are also affected by this transformation. This wave of change also changes the social position of women and expands the place of women in business life for various reasons. In this context, Diyarbakır has been the subject of research because it is a city where the presence of women in the economic system has increased. This study, which was written as a thesis, is based on the field research carried out to examine women's entrepreneurship in Diyarbakır from a sociological perspective. In the study, in which the qualitative research method was preferred, literature review and in-depth interview technique were used. Within the scope of the research, face-to-face interviews were conducted with women operating in different sectors in Diyarbakır using a semi-structured interview form. The findings and the thoughts of women entrepreneurs were reflected in the study with descriptive analysis. Based on the research findings, it is possible to say that women entrepreneurs in Diyarbakır are mostly young, educated, active, persistent, political and successful. In addition, it has been determined that women's entrepreneurship is socially accepted, supported and appreciated in Diyarbakır. The combination of this social acceptance and the active female identity of the city has resulted in women entrepreneurs having a field of activity even in sectors known as "male-dominated".
A study on women's entrepreneurship: The case of Diyarbakır
Keywords: Sosyoloji; İşletme; Ekonomi