KORONER ANJİYOGRAFİ TEMEL ALINARAK MİYOKARD PERFÜZYON SİNTİGRAFİSİ İLE BT ANJİYOGRAFİNİN KARŞILAŞTIRMASI - TAŞDEMİR, BEKİR (Fırat Üniveristesi, 2009)
Koroner arter hastalığı günümüzde dünya çapında en sık görülen ve en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Dolayısıyla bu hastalığın erken dönemde tanısı, ciddi miyokard hasarı oluşmadan tedavi edilmesi açısından çok önemlidir. Koroner arter hastalığı açısından; Miyokard perfüzyon sintigrafisi (MPS), bölgesel miyokard perfüzyonu ve bilgisayarlı tomografi (BT) anjiyografi ise koroner arterleri değerlendirmede güvenilir ve non-invaziv yöntemlerdir.Bu çalışmada amacımız; miyokard perfüzyon sintigrafisi ile BT anjiyografiyi, koroner anjiyografi baz alınarak karşılaştırmaktır. Çalışmamıza toplam 60 vaka dahil edildi. Bu 60 vakanın 30'una koroner anjiyografi ve MPS, diğer 30'una ise koroner anjiyografi ve BT anjiyografi yapıldı. Bu görüntüleme yöntemlerindeki lezyonlar hafif, orta ve şiddetli olarak gruplandırıldı ve sonrasında MPS ve BT anjiyografi koroner anjiyografi ile ki kare ve Fischer'in kesin ki kare testi kullanılarak karşılaştırıldı. MPS ve BT anjiyografinin p değerleri sırasıyla sol ön inen arter (LAD) için p:0, p:0,271; sirkumfleks (Cx) için p:0,256, p:0,08; sağ koroner arter (RCA) için p:0,033, p:0,271 olarak bulundu. Ayrıca MPS ve BT anjiografinin sırasıyla sensitiviteleri %81, %87; spesifiteleri %70, %49; doğrulukları %73, %72; pozitif prediktif değerleri %54, %72; negatif prediktif değerleri %90, %71 olarak hesaplandı. Koroner anjiyografi sonuçları, LAD ve RCA lezyonları için MPS, Cx lezyonları için ise BT anjiyografi koroner anjiyografi ile daha uyumlu bulundu. Bunun yanı sıra pozitif prediktif değer MPS'de, negatif prediktif değer ise BT anjiyografide belirgin yüksek bulunmuştur.Sonuç olarak koroner arter hastalığının tanısı için MPS ve BT anjiyografi birbirine alternatif olmaktan ziyade birbirini tamamlayıcı tetkikler olarak değerlendirilmiştir.Anahtar kelimeler: Miyokard perfüzyon sintigrafisi, BT anjiyografi, koroner anjiyografi.

Todays, coronary artery disease is one of the most common and important health problems in the world. Early diagnosis of this disease is very important to treat before occurred severe myocardial damage. Myocardial perfusion scintigraphy (MPS) by which evaluate regional myocardial perfusion and computed tomography (CT) angiography by which evaluate coronary arteries are reliable and non-invasive methods in terms of coronary artery disease.In this study we aimed to compare myocardial perfusion scintigraphy and CT angiography by based on coronary angiography. A total of 60 cases were included in our study. 30 of these 60 cases were performed coronary angiography and MPS, other 30 cases were performed coronary angiography and CT angiography. Lesions were classified as mild, moderate and severe in these imaging methods and then MPS and CT angiography are compared with coronary angiography by using chi-square and Fisher?s exact test. MPS and CT angiography?s p values were found for left anterior descending artery (LAD) p:0, p:0,271; for circumflex artery (Cx) p:0,256, p:0,08 and for right coronary artery (RCA) p:0,033, p:0,271, respectively. Furthermore MPS and CT angiography?s sensitivity 81%, 87%; specificity 70%, 49%; accuracy 73%, 72%; positive predictive value 54%, 72% and negative predictive value 90%, 71% were calculated respectively. Coronary angiography results found more concordant with MPS for LAD and RCA lesions and more concordant with CT angiography for Cx lesions. It was also found that positive predictive value was significantly higher at MPS and negative predictive value was significantly higher at CT angiography.As a result, MPS and CT angiography were suggested as complementary techniques for the diagnosis of coronary artery disease, not as alternatives to each other.Key words: Myocardial perfusion scintigraphy, CT angiography, coronary angiography.
Comparison of myocardial perfusion scintigraphy and computed tomography (CT) angiography by based on coronary angiography
Keywords: Kardiyoloji; Radyoloji ve Nükleer Tıp