ÇOCUK ŞİİRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME VE MUSTAFA RUHİ ŞİRİN - KANTER, BEYHAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇOCUK ŞİİRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME VE MUSTAFA RUHİ ŞİRİN Beyhan KANTER EIazığ-2002, Sayfa: XHI+93 Mustafâ Ruhî Şirin, Türk edebiyatında çocuk edebiyatının ve çocuk şiirinin ayrı bir tür olarak gelişimine katkıda bulunmuştur. Çocuklara faydalı olabilmek ve onların toplum içinde daha iyi bir biçimde yaşamalarını sağlamak amacıyla bir çocuk vakfi kurmuştur. Şiirlerinde sadece eğitme amacı gütmeyen şair, çocuksu bir dil oluşturma çabası içerisinde olmuştur. Bu nedenle onun şiirlerinde masalsı bir ifade tarzı ön plandadır. Şiirlerinin hemen hepsi sembolik anlatımlarla yüklüdür. Gökyüzü, rüya, kuş bu sembollerin bazılarıdır. M. Ruhi Şirin, şiirlerinde özellikle musiki ve ses unsurları üzerinde durmuştur. Bu noktada yazdığı şiirleri birer şarkı gibi görmüştür. Edebi kişiliğinin oluşma safhasında Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Necip Fazıl gibi büyük şairlerden etkilenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Çocuk, çocuk şiirleri, gökyüzü, kuş, masal

A STUDY OF POEMS ON CHILDREN AND MUSTAFA RUHİ ŞİRİN Mustafa Ruhi Şirin has coutributed to the growth of the literature for children in Turkish literature being a separate kind. He founed a dedication for children so that he could help them and so that they could live better in society. The poet who didn't only aim the education has been in the effort of consisting a childish language. That's why there is a tale priority expression in his poems. Almost all his poems are full of symbolic expositions. The sky, the dream and the bird are some of these symbols. M.Ruhi Şirin emphasized especially music and sound components in his poem. He regarded his poems as songs in this point. He was impressed from Ahmet Haşim, Y.Kemal and N.Fazıl in the formation of his literary personality. KEY WORDS: Child, poem for children, sky, bird, tale.
A Study of poems on children and Mustafa Ruhi Şirin
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature