Verbascum diversifolium Hub.-Mor. ve V. birandianum Hochst. (Scrophulariaceae) türlerinin taksonomik yönden karşılaştırılması - Bagcı, Eyüp; Babacan, Ebru Yüce (My University, 2003)
Ülkemizde çok sayıda endemik ve 359 takson ile temsil edilen Verbascum L. cinsi Türkiye florasının en büyük cinslerindendir. Bu cinsin G gurubunda yer alan Verbascum diversifolium Hub.- Mor. ve V. briandianum Hochst. türleri yakın ilişkili ve benzer türler olarak tanımlanmaktadır. Her iki tür kırmızı kitapta EN ve VU kategorilerinde yer almaktadır. Bu çalışmada, endemik olan bu türlerin sistematiğine katkıda bulunmak için morfolojik, anatomik ve palinolojik özellikleri incelendi. Elazığ ve çevresinden toplanan örneklerin dış morfolojik özellikleri belirlenerek kök, gövde ve yapraklardan alınan enine kesitlerle anatomik özellikleri saptandı. Polenlere ait karakterler ışık mikroskobu ile belirlendi. Çalışılan türlerin polen tipi trikolpat, polen şekli V. diversifolium'da. oblat, V. birandianum 'da ,ise suboblat olarak tespit edildi. Çok benzer özellikler gösteren bu iki türün sistematiğine katkıda bulunacak veriler tartışıldı.
Keywords: Taksonomi; bitki morfolojisi; tanımlama; bitki anotomisi; karşılaştırmalar; Elazığ; endemik bitkiler; Verbascum diversifolium; Verbascum birandianum; palinoloji; B7 karesi