İntihar girişimi olan bireylerde birinci ve ikinci eksen tanıları - Ateşçi, Figen Çulha; Kuloğlu, Murat; Tezcan, Ertan; Yildiz, Mustafa (My University, 2002)
Bu çalışmada intihar girişiminde bulunan hastalarda birinci ve ikinci eksen tanılarının görülme sıklıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu Şubat 1996 - Ocak 1997 tarihleri arasında intihar girişimi nedeniyle Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi acil polikliniğine başvuran 60 erişkin hasta oluşturmuştur. Hastalara klinik görüşmeyi takiben DSM-III-R için yapılandırılmış SCID l ve SCID II formları uygulanmıştır. Hastaların %46.6'sında depresif bozukluk (%18.3 majör depresif bozukluk, %15 BTA depresif bozukluk, %13.3 distimi), %18.3'ünde borderline kişilik bozukluğu, %16.7'sinde histrionik kişilik bozukluğu saptanmıştır. Olguların %15'inde herhangi bir birinci eksen bozukluğu ve %51.7'sinde ikinci eksen bozukluğu belirlenememiştir. İntihar girişimlerinde en sık rastlanan ruhsal bozukluk tanısının depresif bozukluklar olduğu, borderline ve histrionik kişilik bozukluklarının depresif bozukluklara sıklıkla eşlik ettiği belirlenmiştir.
Keywords: Psikoloji; Psikiyatri