Abdominal wall endometriosis imaged with scintigraphy: report of a case - Çerçi, Sevim Süreyya; Çerçi, Celal; Balcı, Tansel Ansal; Komek, Halil; Kılınç, Nihal (My University, 2005)
Endometriyozis üreme çağı kadınlarında oldukça sık görülen bir jinekolojik patolojidir.Rektus abdominis kasının içine yerleşen endometriyozis nadir görülen ve özellikle sezaryen ameliyatı sonrası ortaya çıkan bir patolojidir. Nadir görülen hastalığın günümüz gelişmiş görüntüleme yöntemlerine rağmen tanısmdaki zorluklar devam etmektedir. Ultrasonografi (USG), Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans Görüntüleme, İnce İğne Aspirasyon Biopsisi kullanılan tanı yöntemleridir. Yirmisekiz, yaşındaki kadın hastaya menstrual döneminde yapılan USG ve BT'de her iki rektus kılıfı arasında yerleşim gösteren 2 cm çaplı kesin tanısı belirlenemeyen kitle tespit edildi. Yapılan eritrosit işaretleme sintigrafisinde kitle lokalizasyonunda radyotracer akümülasyonu görüldü. Tc-99m eritrosit işaretleme sintigrafisinin abdominal endometriyozis tanısında faydalı olabileceği düşünüldü.
Keywords: Radyonüklid görüntüleme; Endometriyoz; Rektus abdominis; Karın duvarı