ELAZIĞ İLİNDE KULLANILAN FARKLI DUVAR TİPLERİ İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE EKONOMİ ANALİZİ - YALÇIN, ARİF HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Yalıtımın bina dış duvarlarına uygulanması hususunda maliyetleri arttıracağı yönünde bir düşünce söz konusudur. Fakat yapılan hesaplamalar bunun doğru olmadığını göstermektedir. Bina dış duvarlarında ısı kaybını azaltmak için yapılan yalıtımın kalınlığı ile yakıt tüketimi, dolayısıyla işletme giderleri azalmaktadır. Buna karşılık yatırım maliyet giderleri artmaktadır. Bir binada kullanılan yalıtım malzemesi miktarının arttırılmasıyla birlikte yalıtım masrafları artar ancak bununla birlikte ısıtma ve soğutmada harcanan enerji maliyeti de azalır. TS 825'e göre Türkiye'de toplam 4 farklı Derece-Gün (DD) bölgesi mevcuttur ve bu bölgelerdeki binalarda ısınma için gerekli olan ısı yükleri farklılıklar göstermektedir. Farklı Derece-Gün (DD) bölgeleri arasında, maliyetlere dayalı optimum yalıtım kalınlıklarını tespit etmeye yarayan bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yöntem ömür maliyet analiz yöntemidir (LCCA). Bu çalışmada, üç farklı yalıtım malzemesi, üç farklı enerji kaynağı ve üç farklı duvar tipi kullanılarak Elazığ ili için optimum izolasyon kalınlığı, tasarrufun mali karşılığı, yalıtım yatırım tutarı ve geri ödeme süreleri hesaplanmıştır.

Application of insulation to the outer walls of the building leads to a thought to increase costs. However, calculations show that this is not true. Fuel consumption and operating expenses decrease with the thickness of insulation to reduce heat loss through exterior walls of building. On the other hand increasing the investment cost expenses. Increases costs by increasing the amount of insulation material used in building insulation, but it also decreases the cost of heating and cooling energy consumption. According to TS 825 there are 4 different degree-days (DD) in Turkey and heat loads in these regions show differences that are required for heating buildings. Degree-days between the different regions, based on the costs of a method is needed that can help find the optimum insulation thickness. This method is a method of life cycle cost analysis (LCCA). In this study, three different insulating materials, three different type of energy source and three type of wall used, and then optimum insulation thickness, the cost of energy saving, insulation cost and payback periods were calculated for the province of Elazig.
Determination of optimum insulation thickness for different wall types are used in Elazig, Turkey, and cost analysis
Keywords: Teknik Eğitim; Makine Mühendisliği