Havalı güneş kollektörü ile iç ortam ısıtılmasının deneysel olarak araştırılması - Sugozu, İlker; Sarsılmaz, Celal (My University, 2006)
Dünya nüfusundaki hızlı artış ve teknolojinin gelişimi ile enerji ihtiyacı sürekli olarak artmaktadır. Artan bu ihtiyacı karşılayabilmek için yenilenebilir enerji kaynakları gibi bol ve tükenmeyen enerji çeşitlerini kullanmamız gereklidir. Güneş enerjisi bu alternatiflerden birisidir. Bu çalışmada, Elazığ’da 13m3 lük bir oda inşa edildi. Bu odanın güney duvarına düz toplayıcılı havalı güneş kollektörü yerleştirildi. Kış aylarında, havalı güneş kollektörü ile odanın iç ortam havası ısıtıldı. Bu sistemle, günlük güneş ışınımına göre odanın iç ortam sıcaklığı 5°C ve 20°C arasında arttığı görüldü.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar