EKREM BEKTAŞ'IN ÇOCUK ROMANLARININ DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - GÖKDAŞ, FATMA HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüz toplumlarında yoğun olarak görülen değer yozlaşması başta aileler ve okullar olmak üzere tüm ilgilileri, gelecek nesillere değer aktarımı konusunda alternatif çözüm yolları bulmaya yöneltmiştir. Bilhassa eğitim kurumlarının temel taşı olarak kabul edilen okullarda, öğrencilere değer kazandırma hedefine yönelik pek çok etkinlik gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetler arasında en dikkat çekici olanlarından biri de son dönemlerde sıkça karşılaştığımız çocuk edebiyatının masal, şiir, biyografi, anı, tiyatro, hikâye, roman gibi türleriyle değer aktarımını gerçekleştirmektir. Bu türler arasından çocuk romanları, değerler eğitimi sahasında ön plana çıkan en temel kaynaklardan biridir. Bu araştırmanın temel amacı, günümüz çocuk edebiyatı yazarlarından biri olan Ekrem Bektaş'ın çocuk romanlarında değerlere yer verme durumunu tespit etmektir. Bu amaçla araştırmanın problemini "Ekrem Bektaş'ın çocuk romanlarında yer alan değerler Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretim programlarında belirlediği 10 kök değer ile örtüşmekte midir?" sorusu oluşturmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılarak Ekrem Bektaş'ın 11 kitaptan oluşan çocuk romanları içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Araştırma kapsamında, Ekrem Bektaş'ın çocuk romanlarında yer alan değerler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretim programlarında belirlediği "adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik" olarak belirlenen kök değerler kapsamında incelenerek sınıflandırılmıştır. Ulaşılan veriler doğrultusunda Ekrem Bektaş'ın çocuk romanlarının, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretim programlarında belirtilen kök değerler ile örtüştüğü tespit edilmiştir. Araştırmanın neticesinde Ekrem Bektaş'ın çocuk romanlarının; çocukların değerler ile tanışmasını ve bu değerleri içselleştirmelerini sağlayacak birçok iletiye sahip olduğu, bundan hareketle de değer eğitimi sürecinde yararlanılabilecek kaynaklar olarak dikkate alınması gerektiği söylenebilir.

The value corruption, which is seen intensely in today's societies, has led all concerned, especially families and schools, to find alternative solutions for transferring value to future generations. Especially in schools, which are considered as the cornerstone of educational institutions, many activities are carried out with the aim of adding value to students. One of the most striking of these activities is the transfer of value through the genres of children's literature, such as fairy tales, poems, biographies, memoirs, theatre, stories and novels, which we have encountered frequently in recent years. Among these genres, children's novels are one of the most basic sources that come to the fore in the field of values education. The main purpose of this research is to determine the case of Ekrem Bektaş, one of today's children's literature writers, to include values in children's novels. For this purpose, the problem of the research is "Do the values in Ekrem Bektaş's children's novels coincide with the 10 root values determined in the curriculum of the Ministry of National Education?" poses a question. In the research, Ekrem Bektaş's children's novels consisting of 11 books were analyzed by content analysis technique, using the document analysis method, which is one of the qualitative research methods. Within the scope of the research, the values in Ekrem Bektaş's children's novels were examined and classified within the scope of the root values determined as "justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism, benevolence" determined in the curriculum of the Ministry of National Education. In line with the data obtained, it has been determined that Ekrem Bektaş's children's novels coincide with the root values specified in the curriculum of the Ministry of National Education. As a result of the research, Ekrem Bektaş's children's novels; It can be said that children have many messages that will enable them to meet with values and internalize these values, and accordingly, they should be considered as resources that can be used in the value education process.
Examination of Ekrem Bektaş's children's novels in terms of values education
Keywords: Din; Türk Dili ve Edebiyatı