ELAZIĞ'DAKİ HALK HEKİMLİĞİNDE OCAK ANLAYIŞI VE BUNA BAĞLI İNANIŞLAR VE UYGULAMALAR - ER, TÜLİN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ'DAKİ HALK HEKİMLİĞİNDE OCAK ANLAYIŞI VE BUNA BAĞLI İNANIŞ VE UYGULAMALAR Tülin ER Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Dinler Tarihi Bilim Dalı 2005 Sayfa: 100 Türklerin İslamiyeti kabul etmeleriyle birlikte çoğu inanç ve uygulamaları da zaman içerisinde değişime uğramış ve şekillenmiştir. Halk eski gelenek ve uygulamalarım bu yeni sistem içine yerleştirmiş ve bir Türk islam özü oluşturmuştur. Elazığ yöresinde de ocaklık anlayışı hem eski Türk anlayışının hem de İslam sonrası kültürün etkilerini taşıyarak günümüze kadar gelmiştir ve hâlâ canlılığım korumaktadır. "Elazığ'daki Halk Hekimliğinde Ocak Anlayışı ve Buna Bağlı İnanışlar ve Uygulamalar" adlı çalışmamız, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Elazığ ilinin tarihi, coğrafyası, sosyo-ekonomik yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Türk Halk Hekimliğinde Ocak Anlayışı ve Buna Bağlı İnanışlar ve Uygulamalar kütüphane taraması yapılarak araştırılmıştır. İkinci bölümde ise Elazığ'daki Halk Hekimliğinde Ocak Anlayışı ve Buna Bağlı İnanışlar ve Uygulamalar gözlem ve mülakat yoluyla araştırılmıştır. Çalışmamız sonuç, bibliyografya ve ekler kısmıyla sona ermektedir.

II ABSTRACT Master Thesis "Ocak" Concept On Folk Therapy In Elazığ And Related Faith End Practices Tülin ER Fırat University Soccial Sciences Institue Main Science Branch of Philosophy and Religion Sciences 2005, Page: 100 With the acceptance of Islam Turks' belief and practices have also changed and formed People have modified their old traditions and practices according to Islamic system, So, a new Turkish-Islamic understanding has been arisen. "Ocak concept" around Elazığ has been developed till now with both the old Turkish understanding and the effects of Islamic culture and still lasting. This study is consist of two parts after introduction. The introduction is about the historical, geographical and economical situations of Elazığ. In the first part of the study, ocak concept in Turkish folk therapy and related faith and practices were searched through the literature. In the second part of the study, ocak concept in folk therapy in Elazığ and related faith and practices were investigated via sights and interviews. The study has been completed with the result, bibliography and appendixes.
"Ocak" concept on folk therapy in Elazığ and related faith and practices
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Felsefe