ÖĞRENCİLERİN AKILLI TAHTAYA İLİŞKİN TUTUMLARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR VERİ MADENCİLİĞİ UYGULAMASI - HARK, CENGİZ (Fırat Üniveristesi, 2013)
Teknolojinin hızlı ilerleyişi, manyetik depolama araçlarının sınırlarını artırmış ve bir o kadarda maliyetini düşürmüştür. Yaşanan bu gelişme, insanoğlunun her hareketinin her hamlesinin kayıt altına alınarak işlenmeyi bekleyen veri madenlerinin oluşmasına neden olmuştur. Veri madenciliğinin bilgiyi kullanarak, çıkarımlar yapıp altın veriye ulaşabilmesi bankacılık ve finans, perakende sanayi, biyomedikal ve sağlık hizmetleri alanlarının yanında bu çalışmada örneği sunulan eğitim alanında da çokça başvurulan bir yöntem olarak ön plana çıkmaktadır. Birliktelik kuralları kullanılarak veri havuzlarından anlamlı verilerin çıkarılması veri madenciliği algoritmaları içinde en yaygın kullanılan yöntemler arasındadır. Bu tezde, Fırat Üniversitesinde 2009-2010 yılında etkili ve hızlı bir eğitim aracı olan Akıllı Tahta (AT) kullanımının değerlendirilmesine ilişkin gerçekleştirilen bir proje kapsamında anket yoluyla edinilen hazır veriler üzerinde birliktelik kuralları kullanılarak, AT kullanımına dair öğrenci tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Eğitimde Veri Madenciliği, Birliktelik Kuralı

Rapid progress of technology had expanded limits of magnetic storage devices and just as lowered their costs. This advancement had led mankinds every action and move to be recorded and turned into data mines which are had to be processed later. Data minings? ability to achieve golden data by utilizing the knowledge had become a major practice in the fields like banking and finance, retail industry, biomedical and health, and educational fields which is closely realted to our study. Students attitudes towards using of smart boards is the subject of this thesis. It is achieved by using association rules on the data collected with surveys from a project in the Fırat University in 2009-2010 academic year for the assesment of using of smart board, which is a swift and effective educational tool. Extracting meaningful data from data pools by utilizing association rules is the one of the most common algorithms in data mining. In this thesis study, factors affecting university students' attitudes towards smart board are uncovered with data mining methods by appliying association rules. Keywords: Data Mining, Educational Data Mining, Association Rule
Data mining applications in education
Keywords: Eğitim ve Öğretim