FARKLI YAĞ FABRİKASI ATIKLARININ HAVASIZ KOMPOSTLANABİLİRLİĞİ - ERKUŞ, FATİH ŞEVKİ (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi FARKLI YAĞ FABRİKASI ATIKLARININ HAVASIZ KOMPOSTLANABİLİRLİĞİ Fatih Şevki ERKUŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Bilimleri Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 40 Bu çalışmanın amacı farklı bitkisel yağ fabrikalarının yağı alınmış tohum atıkları ve buğday sapı atıkları karışımını kompostlaştırılarak toprak iyileştiricisi olarak kullanılabilecek bir ürün elde etmektir. Materyallerin başlangıç C/N, nem içeriğini ayarlamak ve gerekli biyokütleyi sağlamak için buğday sap atıkları ve hayvan gübresi kullanılmıştır. Ham materyallerin karışım oranları, atıkların nem içerikleri ve karbon/azot oranına göre belirlenmiştir. Yağı alınmış ayçiçek, soya ve pamuk tohumu atıkları kompostlaştırılmış ve kompostlaştırma parametrelerindeki değişimler karşılaştırılmıştır. Atık karışımları 5 ay süreyle anaerobik şartlarda kompostlaştırılmıştır. Süzüntü sularında pH, iletkenlik, TKM, TUKM, KOİ, TKN, toplam fosfor, yağ asitleri ve olgunlaşan kompostlarda ise nem içeriği, pH, iletkenlik, C/N, TUKM parametreleri izlenmiştir. Ham materyaller C/N oranına göre karakterize edilmiş ve yağı alınmış soya tohumu atıkları-buğday sapı atıkları karışımı için 25,19, yağı alınmış ayçiçek tohumu atıkları-buğday sapı atıkları karışımı için 25,17, yağı alınmış pamuk tohumu atıkları-buğday sapı atıkları karışımı için 25,18 başlangıç değerlerinden, 158 gün süren kompostlaştırma prosesi sonunda sırasıyla 16,65, 15,72 ve 18,20 değerlerine inmiştir. KOİ giderimi verimleri, yağı alınmış soya tohumu atıkları-buğday sap atıkları karışımı için %60, yağı alınmış ayçiçek tohumu atıkları-buğday sap atıkları karışımı için %40 ve yağı alınmış pamuk tohumu atıkları-buğday sap atıkları karışımı için %63 olmuştur. Anahtar kelimeler: Yağ Fabrikası, yağı alınmış tohum atıkları, anaerobik kompostlaştırma, C/N, yağ asitleri VII
Anaerobic composting of various oil factories wastes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği