CİNSEL OLGUNLUĞA ERİŞMİŞ YAYIN BALIĞI (SİLURUS GLANİS LİNNAEUS, 1758)'NDA BAZI KAN PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ - YÜNGÜL, MÜCAHİT (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada, Adıyaman ili, Gölbaşı ilçesindeki Çelik Gölü'nden Nisan 2011 ile Ekim 2012 tarihlerinde yakalanan 2?4 yaşındaki dişi ve erkek yayın balığı (Silurus glanis Linnaeus, 1758)'nda üreme dönemi öncesinde (Nisan), üreme döneminde (Haziran ve Temmuz) ve üreme dönemi sonrasındaki (Ekim) bazı kan parametre değerleri araştırıldı. Çalışmada her bir dönem için 22 adet (toplam 66 balık) dişi ve erkek balık pinter ağlarıyla yakalandıktan sonra anestezi edildi ve kuyruk kısımları pedinkül bölgesinden kesilerek kan örnekleri alındı. Balıkların cinsiyet, boy ve ağırlıklarıyla beraber omurlarındaki yaş halkalarından yaşları belirlendi. Kan örneklerinde hematokrit ve lökokrit değerleri, eritrosit ve lökosit sayıları, hemoglobin miktarı, ortalama eritrosit hacmi (MCV), ortalama eritrosit hemoglobini (MCH) ve ortalama eritrosit hemoglobini konsantrasyonu (MCHC)'ndaki değişimler tespit edildi. Dişi ve erkek balıkların incelenen tüm kan değerlerinin üreme öncesi, üreme dönemi ve üreme dönemi sonrasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar gösterdiği saptandı. Ancak, yumurta ve spermalarını döken balıklarda (üreme dönemi sonrası) yukarıda belirtilen kan parametre değerleri dişide oldukça düşük, erkekte ise dişiye oranla daha yüksek değerlerde bulundu.Anahtar Kelimeler: Kan parametreleri, Üreme dönemi, Yayın balığı

In this study, some blood parameters in 2-4 age male and female cat fish (Silurus glanis Linnaeus, 1758) obtained from Çelik Lake (Gölbaşı-Adıyaman) between April 2011 and October 2011 were investigated at before (April), during (June and July) and after (October) of reproduction period. For this purpose after the fish were anesthetized, blood samples were obtained by cutting the caudal peduncle region of total of 22 male and female fish for each period (total of 66 fish for this study) that caught with Pinter nets. Sex, length, weight and age of fish were determined. In the blood samples, the changes of leukotocrit and hematocrit values, erythrocyte and leukocyte counts, hemoglobin concentration, mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH) and mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) were detected. All the blood values were statistically showed significant differences amongst before, during and after of reproduction period in both males and females. However, the blood parameters given above were found higher in male than female fish that have shed eggs and sperm.Key Words: Blood parameters, Reproduction period, Catfish
Investigation of some blood parameters in mature catfish (Silurus glanis Linnaeus, 1758)
Keywords: Su Ürünleri