Sosyal Bilgiler Dersine İlişkin Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesi (Diyarbakır İli Örneği) - Gömleksiz, Mehmet Nuri (My University, 2006)
Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersine ilişkin öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesine yöneliktir. Araştırmanın çalışma grubunu, yüksek, orta ve düşük düzey olanaklara sahip 15 ilköğretim okulu 7. sınıf öğrencilerinden 316'sı kız ve 389'u erkek olmak üzere toplam 705 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 5'li Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Öğrencilere uygulanan ölçek ile öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine olan ilgileri, katılım düzeyleri, öğretmenlerine ve kendilerine ilişkin görüşleri alınmıştır. Veriler bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskall Wallis H, Mann Whitney U ve scheffe testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine yeterince katılamadıkları ve derste öğretmenleri tarafından yeterince ilgi görmedikleri saptanmıştır. Buna göre, Sosyal Bilgiler dersi öğretmenleri öğrenme sürecinde öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini daha fazla dikkate almalı ve zengin öğrenme ortamları oluşturmalıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları