ROMANTİK İLİŞKİLER: KURALLAR, SÜREÇLER VE DEĞİŞİM - Tan, Mehmet; Yusufoğlu, Ömer Şükrü (My University, 2025)
Toplumların sosyo-kültürel yapılarında meydana gelen değişmeler, bireylerin ilişkilerinde takip ettikleri kuralları ve beklentilerini yeniden tanımlamaktadır. İlişkilerin belli kurallar içerisinde oluşması ve ilişki sürecinde tarafların kurallara uyması beklenmektedir. Romantik ilişkiler de bu ilişki türlerinden biridir. Romantik ilişkiler kapsamında flört ve aşk ilişkileri de yakın ilişkiler arasında yer almaktadır. Bu ilişkilerin oluşum ve gelişimi bir süreç içerisinde gerçekleşmektedir. Ayrıca evlilik ilişkisine dönüşme durumları da ilişkinin dinamik yapısına işaret etmektedir. Sosyal medyanın yaygın kullanımı ve teknolojinin gelişmesi romantik ilişkileri sosyal medyada daha görünür kılarken yeni kuralları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca, kapitalizmin ve tüketim kültürünün etkisiyle ilişkilerin ekonomik bir boyuta evrildiği ve romantik ilişkilerdeki kuralların değiştiği görülmektedir. Aşk ve romantizm tüketim pazarında etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bireylerin hayatlarında romantik ilişkiler belli kurallar çerçevesinde gelişirken bu kurallar ve ilişkilerin içeriği ve dinamikleri kültürel, ekonomik ve teknolojik değişimlerle yeniden şekillenebilmektedir. Bu çalışma, romantik ilişkilerin sosyo-kültürel bağlamda nasıl şekillendiğini, flört, aşk ve evlilik süreçlerinin toplumsal değişimlerle birlikte nasıl evrildiğini teorik bir perspektifle incelemektedir. Çalışmanın amacı, romantik ilişkilerin oluşum ve gelişim süreçlerini kurallar çerçevesinde analiz ederek, bu ilişkilerin günümüzde sosyal medya, bireyselleşme, tüketim kültürü ve teknolojik gelişmeler gibi faktörlerle nasıl yeniden tanımlandığını ortaya koymaktır. Bu amaçla yapılan çalışmanın sonucunda günümüzde romantik ilişkilerin, teknolojik gelişmeler, sosyal medya ve popüler kültürün etkisiyle daha kısa süreli, yüzeysel ve geçici bir yapıya büründüğü kanaatine varılmıştır. Ayrıca kapitalist sistemin ve tüketim kültürünün etkisiyle ilişkiler, doğallıktan uzaklaşıp anlık tatmin odaklı, kalıplaşmış bir biçime dönüşmüştür.
Keywords: Flört; Tüketim; Aşk; Romantik İlişkiler; Kurallar