PREEKLAMPSİLİ ANNELERİN 1-4 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARININ İŞİTMELERİNİN OAE, O-ABR BERA VE SERBEST SAHA ODYOMETRİSİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - ÜNSAL, SELİM (Fırat Üniveristesi, 2012)
Preeklampsi hamileliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan ve multisistem komplikasyonları olan gebeliğe özgü bir sendromdur. Hipertansiyon ve proteinüri en önemli bulgusudur. Tüm gebelikler içinde insidansı %5-10 arasında değişmektedir. Vazospazm ve endotelyal aktivasyona bağlı azalmış organ perfüzyonu ile karakterizedir. Preeklampsi fetal/neonatal bir dizi risk faktörü oluşturarak hem fetüsü hem de bebeği doğumdan sonra etkilemektedir.Bu çalışma, hamileliğinde hafif ya da ağır preeklampsi geçirmiş annelerin 1-4 yaş arasındaki çocuklarında doğumsal ya da ilerleyici tipte işitme kaybının olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 20 hafif preeklampsili, 20 ağır preeklampsili ve 20 sağlıklı annenin çocukları alınmıştır. Çocuklara kulak burun boğaz muayenesinden sonra immitansmetrik inceleme, otoakustik emisyon testi, otomatik işitsel beyinsapı cevap ölçümü ve serbest saha odyometresi yapılmıştır.Odyolojik inceleme sonucunda hafif preeklampsili gruptaki bir çocuğun sağ kulağında, ağır preeklampsili ve sağlıklı gruptaki ikişer çocuğun sol kulaklarında Tip C timpanogram elde edildi. Hafif ve ağır preeklampsili gruptaki birer çocuğun sağ kulaklarında, ağır preeklampsili gruptaki bir çocuğun ise sol kulağında ipsilateral refleks elde edilemedi. Hafif preeklampsili gruptaki bir çocuk ise OAE testinden kaldı. İkinci odyolojik incelemede normal immitansmetrik bulgular ve OAE testinden geçti sonucu alındı. Otomatik ABR testinden tüm çocuklar geçti. Serbest sahada 125-4000 Hz arasında 30 dB'de işitme eşikleri elde edildi.Preeklampsili annelerin çocuklarının işitmeleri, sağlıklı annelerin çocuklarının işitmeleriyle karşılaştırıldığında her iki grupta da normal işitme bulguları elde edildi. Preeklampsinin çalışma grubumuzda tek başına doğumsal ve/veya ilerleyici tipte işitme kaybına sebep olmadığı düşünüldü.Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, işitme kaybı, odyolojik inceleme

Pre-eclampsia is a syndrome peculiar to pregnancy that occurs after 20th week of pregnancy with multisystem complications. Hypertension and proteinuria are the most important symptoms. The incidence varies between 5-10% in all pregnancies. It is characterised by the reduced organ perfusion depending on vasospasm and endothelial activation. Creating a series of fetal/neonatal risk factors, pre-eclampsia affects both fetus and neonate after the pregnancy.This study is realized with the aim to investigate whether or not there is congenital and progressive hearing loss in the children aged between 1 and 4 whose mothers experienced mild or severe preeclampsia in their pregnancy. Total 60 children participated in the study whose mothers had mild preeclampsia (20 children) and severe preeclampsia (20 children) and whose mothers were healthy (20 children) for the control group. After the ear-nose-throat examination, immitansmetric examination, otoacoustic emission test, automatic ABR measurement and free field audiometry were applied to the children.As a result of audiological evaluation, Type C tympanogram was observed in the right ear of one child in the group with mild preeclampsia, and in the left ears of total four children in the group with severe preeclampsia (2 children) and in the healthy group (2 children). No ipsilateral reflex was obtained in the right ears of total two children in the groups with mild (1 child) and severe (1 child) preeclampsia, and in the left ear of one child in the group with severe preeclampsia. One child in the group with mild preeclampsia did not pass from the OAE test. Normal immitansmetric findings and passed result from OAE test were obtained in the second audiological evaluation. All children passed the automatic ABR test. Hearing thresholds between 125-4000 Hz were obtained in the free field and at 30 dB.
Evaluatıon of the hearıng ın chıldren 1-4 ages of preeclamptıc mothers by using OAE, O-ABR, bera and free fıeld audıometer
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz