NEF`İ DİVANINDA TABİAT - DEMİREL, HAFİZE GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2000)
Nef î Divanı'nda tabiat başlıklı çalışmamız " kozmik âlem ", " zaman ve zamanla ilgili mefhumlar ", " dört unsur ", " hayvanlar ", " nebatlar ", " bağ, bostan, çemen, çemen-zar, v.b. " olmak üzere altı konudan oluşmaktadır. Tabiat konusunu teşkil eden yukarıdaki ana başlıkları oluşturan pek çok alt başlık da mevcuttur. Her ne kadar yüksek lisans tezimizin iskeleti klâsik bir hüviyet gösteriyorsa da, metne tahlili olarak yaklaşmamız, benzeri çalışmalardan farklı yönünü ifade için yeterlidir. Bu konuları işlerken Nef î, geleneğin dışına çıkmamıştır; ancak muhayyile gücünün mükemmelliği, şiiri anlam ve hayal açılarından doruk noktalara ulaştırmıştır. Kullandığı bu malzemeyi yeni bir tarzda işleme, bu hususta orjinaliteyi yakalama noktasında başarılı olmuş, kendine özgü bir üslup geliştirmiştir. Tabiat, bütün şairler için olduğu kadar, Nef î için de bitmez tükenmez bir hazinedir. Duygu ve düşüncelerini ortaya koyabilmede, her Divan şairi gibi, tabiattaki objeler dünyasına girmiş; geleneğin elverdiği ölçüde, zaman zaman da sınırlan zorlayarak bu objeleri kendi akıl ve sanat kabiliyeti mekanizmalarında yeniden işleyerek bizlere sunmuştur. İnsanı şaşırtan ve hayran bırakan zeka ve kabiliyet mahsulü tahayyül ve tasavvurlar, Nef î'nin, tabiatı ne derecede ustaca işleyebilen nadir sanatkarlardan biri olduğunu gösterir. Cansız maddeler, onun kalemi ile hemen canlanıp hareket edebilecek zannını veren bir özelliğe kavuşur.

This study named " Nature in Nef î's Divan " consists of six topics which are " four elements ", " animals ", " plants ", " vineyard, vegetablegarden, meadow ". There are some other subtopics dealing with nature. Although this study has a classical structure, approaching to the text analytical shows the different side of the study from the same studies. Nef î did not follow a way out of the tradition while using those subject, but the perfection of imagination reached the poem to the peak from the point of meaning and imagination. He developed a style pecuilar to himself in that using the materials in a new style and capturring the originality. Nature is an endless treasure for Nef î as it is for all other poets. Like ^11 Divan poets, he used the world of objects to express his feeling and thoughts. Sometimes he tried to go beyond the ordinary thoughts and he reused these objects in his own reason and art ability. The imagination and descriptions which surprise and admire man show that Nef î is one of the rare artists using the nature so sensitive in his works. It seems that lifeless objects will have a life and move in his poems.
Nature Nef`i Divan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature