Sosyal bilgiler eğitiminde küresel vatandaşlık - Kan, Çiğdem (My University, 2009)
Geleneksel vatandaşlık tanımı, küresel gelişmelerin yaşandığı bir dönemde yeterli değildir. Onun yerine, evrensel ya da küresel vatandaşlık kavramı gündeme gelmiştir. Küresel vatandaş, hukuksal kimlik anlamıyla henüz tanınmamıştır. Fakat ahlak ve sorumluluk anlayışı olarak küresel vatandaş, sadece kendi ülkesinin değil küresel bir dünyanın sorumlu vatandaşıdır. Sosyal bilgiler dersinin de en temel amaçlarından birisi vatandaş yetiştirmektir. Yetiştirilmek istenen vatandaş, küresel olmalıdır. Çünkü küresel gelişmeler geçmişe göre daha fazla aktif, sorumlu ve demokratik özellikleri taşıyan bireylerin yetiştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler dersinde küresel vatandaşlık eğitimine neden yer verilmelidir sorusuna cevap aramaktır. Araştırmada literatür taraması kullanılmıştır.
Keywords: Sosyal bilgiler; değerler; küresel vatandaşlık; evrensel değer