Fatımiler Devletinin Kuruluşu - Çelik, Aydın (My University, 2005)
Fatımîler Devletinin Kuruluşu fikir olarak İsmailiyye mezhebine dayanmaktadır. Bu devletin kurulması, İsmailiyye dâîlerinden Ebû Abdullah eş-Şiî'nin sayesinde oldu. O, Irak'ın Selemye şehrinde yaşayan dönemin İsmailiyye imamı Ubeydullah tarafından Kuzey Afrika'ya gönderildi. Ebû Abdullah İsmailiyye düşüncesini Berberîlerden bir kabile olan göçebe Kutame kabilesi arasında yaydı. Önce Kutamelileri birleştirdi, sonra da onlarla birlikte Ağlebilere karşı savaş açtı. Başarılı ataklardan sonra 909'da Aglebî başkenti Rakkâde'ye girdi. Böylece yeni bir hilâfet idaresi otaya çıktı ve islâm dünyasındaki halifelik ikiye ayrıldı.
Keywords: Tarih