TMS 19: ÇALIŞANLARA SAĞLANAN FAYDALAR STANDARDININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE MEVCUT UYGULAMALARLA KARŞILAŞTIRILMASI - KIZIL, ZEHRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Maliyet muhasebesinin önemli bir kalemini oluşturan personel maliyetlerinin, muhasebeleştirilmesi, tam ve gerçeğe uygun bir şekilde mali tablolara yansıtılması işletme yönetimi ve mali tablolar üzerinde yatırım kararı verecek olanlar için son derece önemlidir. TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar Standardı 30.03.2006 tarihinden beri yürürlüktedir. Bu çalışmanın konusu olan TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar Standardı işletmeler için çok önemli bir maliyet kalemi olan çalışan maliyetlerinin muhasebeleştirme esaslarını ortaya koymaktadır. TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydaları; kısa vadeli faydalar, iş ilişkisi sonrasında sağlanan faydalar, diğer uzun vadeli faydalar ve iş ilişkisinin sona erdirilmesinden dolayı sağlanan faydalar olarak dört sınıfa ayırmıştır. Bu çalışmada TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar standardı her yönüyle literatür tarayarak bilimsel yaklaşımla ele alınacaktır. Anahtar Kelimeler: TMS, TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar

Accounting of personnel costs, which constitute an important item of cost accounting, and being reflected in the financial statements in full and in a fair manner is extremely important for those who will make investment decisions on business management. TAS 19 Employee Benefits Standard is in effect since 30.03.2006.The TAS 19 Employee Benefits Standard, which is the subject of this study, sets out the accounting principles for employee costs, which is a very important cost item for enterprises. TAS 19 Employee Benefits; short-term benefits, post-employment benefits, other long-term benefits and benefits from termination of the business relationship. In this study, the TAS 19 Employee Benefits standard will be discussed with a scientific approach by scanning the literature in every aspect. Key Words: TMS, TMS 19 Employee Benefits
TAS 19: Assessment of employees standard and comparison with current practices
Keywords: İşletme