IOT TABANLI ÇOK AMAÇLI AKILLI ÇEVRE AYDINLATMASI - TÜVER, ENES (Fırat Üniveristesi, 2024)
Ülkemizde ve dünyada devletler için ciddi maddi yükümlülük oluşturan konulardan birini çevre aydınlatması oluşturmaktadır. Çevre aydınlatmasında kullanılan direklerin geceleri sürekli tam güçte çalışması, arıza durumunda tespit edilemeyişi ve acil durumlarda kablosuz bir haberleşme sisteminin olmayışı, çevre aydınlatılmasında kullanılan direklerin akıllı sistemlere dönüştürülmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Belirtilen sorunların çözümü için çok amaçlı akıllı direklerin kullanılması önerilmektedir. Direklere eklenecek akıllı sistemler sayesinde aydınlatmanın geceleri herhangi bir hareket olmadığı zaman tasarruf modunda çalışması, hareket durumunda tam güçte yanması ve hareket kaynağı uzaklaştıktan sonra tekrar tasarruf modunda çalışmaya devam edecektir. Aydınlatmada kullanılan ledlerin yanmaması durumunda, ledin bağlı olduğu direkten ilgili birimlere sms mesajı gönderilerek, arızalı direğin tespit edilmesi sağlanacaktır. Yangın ve sel gibi durumlarda akıllı direklerden ilgili birimlere sms mesajı gönderilmesi sağlanarak afet durumlarının önceden tedbir alınması sağlanacaktır. Ayrıca akıllı direklere acil çağrı butonları eklenerek, yollarda meydana gelen trafik kazaları ve toplumsal olaylarda GPS üzerinden anlık konum bilgisi gönderilmesi sağlanarak, insanların daha güvenli yaşaması sağlandığı gibi toplumsal olayların meydana geldikleri yerin anlık olarak belirlenmesi sağlanacaktır.

Environmental lighting is one of the issues that creates a serious financial liability for states in our country and around the world. The fact that the poles used in environmental lighting always operate at full power at night, cannot be detected in case of malfunction, and do not have a wireless communication system in case of emergency have necessitated the transformation of the poles used in environmental lighting into smart systems. It is recommended to use multi-purpose smart poles to solve the mentioned problems. Thanks to the smart systems to be added to the poles the lighting will work in saving mode at night when there is no movement, will turn on at full power in case of movement, and will continue to work in saving mode after the source of motion moves away. In case the LEDs used in lighting do not light up, an sms message will be sent from the pole to which the LED is connected to the relevant units and the faulty pole will be detected. In cases such as fire and flood, sms messages will be sent from smart poles to the relevant units, ensuring that disaster situations can be taken in advance. In addition, by adding emergency buttons to smart poles, instant location information will be sent via GPS in case of traffic accidents and social events that occur on the roads, allowing people to live more safely and instantly determining the location where social events occur.
IoT based multi-purpose intelligent environmental lighting
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği