İMGE VE ÜSLUP TERCİHLERİ BAKIMINDAN NECİP FAZIL VE SEZAİ KARAKOÇ'U OKUMAK - ŞENGÜL, SERVET (Fırat Üniveristesi, 2011)
Necip Fazıl'ın şiirini şiir yapan unsurların başında ses gelir. Farklı kafiye örgülerini kullanışı, yinelemeler vb. onun şiirinin önemli unsurlarıdır. Türkçenin dil yapısına oldukça hâkimdir. Oturmuş dili, zengin ve sağlam üslubu onun eserlerinin yadsınamayacak özellikleridir. Sezai Karakoç'un da dâhil olduğu İkinci Yeniciler şiirlerinde oldukça kapalı, soyut bir anlatımı yeğlediler. Duygularını bu kapalılığa imgeyle sakladılar. Karakoç da imgeciliğin bu akımda en büyük temsilcilerinden biri oldu.İmgeler şiirin ve şairlerin ortak mal varlıklarıdır. Dolayısıyla şairler bu imgeleri kullandıkları zaman imgelerinin çakışması olası bir durumdur. Her şairin imge ve imajları çakışabilir elbette, fakat benzer hayal dünyasına ve paralel bakış açısına sahip yazarların imgelerinin benzeşmesi daha çok rastlanır bir durumdur. N. Fazıl ve Sezai Karakoç'un imgeleri de hayata bakış açılarının örtüşmesi nedeniyle birçok noktada birleşiyor. Ortak imgeler kullanılsa bile bunların çağrışımı çok farklı yerlere uzanıyor. Bu çalışmadaki imgeler ve çağrışımlar şairlerin hayatlarından yansımaları içeriyor.Anahtar Kelimeler: İmge, üslup, Necip Fazıl, çile, Sezai Karakoç, diriliş, İslam Medeniyeti, şiir.

The main thing which makes Necip Fazıl?s poem ?a poem? is the tone. His using different rhyme patterns, repetitions and etc. are the most important elements of his poems. He is quite dominant over Turkish language structure. His established language and his rich and powerful style are undeniable properties of his works. Supporters of ?the Second New?, including Sezai Karakoç, preferred quite an abstract and vague narration in their poems. They hid their emotions by this vagueness. Karakoç became one of the biggest representatives of this current.Images are the common property assets of poetry and poets. Therefore, when poets use these images, there is a possible conflict of these images. Of course, each poet's image overlap, but the affinity of the images of the writers, who have a similar dream world and parallel point of view, is a normal situation. The images of Sezai Karakoç and Necip Fazıl?s merge at many points because of their similar perspectives on life. Even if common images are used, their association goes back to a lot of different places. Images and associations in this study contain the reflections from the lives of poets.Key Words: Image, style, Necip Fazil, suffering, Sezai Karakoç, resurrection, the Islamic civilization, poetry.
Reading Necip Fazil and Sezai Karakoç in terms of image and style
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı