Cerrahi menapoz olgularında ortaya çıkan akut overyan hormon eksikliğinin oküler hemodinami üzerine etkisi - Çelik, Hüsnü; Gürateş, Bilgin; Sapmaz, Ekrem; Yılmaz, Turgut; Ersoy, Ferda; Parmaksız, Cem; Kavak, Ebru Çelik (My University, 2004)
Bu çalışmada cerrahi menopoz sonrasında ortaya çıkan ani overyan hormon eksikliğinin okuler hemodinamikler üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı.Materyal ve Metod: Çalışmaya benzer yaş ve sosyodemografik özelliklere sahip, premenopozal dönemde, bening nedenlerle histerektomi + bilateral salpingooferektomi (n:13) ve sadece histerektomi yapılan (n:12) olgular dahil edildi. Tüm hastaların operasyondan iki gün önce ve postoperatif 5. günlerde santral retinal arter ve oftalmik arter doppler incelemesi ile pulsatil indeks, resistans indeks, sistol / diastol oranları belirlendi. Preoperatif ve postoperatif değerler karşılaştırıldı. İstatistiksel yöntem olarak Mann Whitney U ve Wilcoxon Rank testleri kullanıldı. P<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Postperatif beşinci günde yapılan doppler değerlendirmelerinde Histerektomi + Bilateral ooferektomi yapılan grupta preoperatif sol oftalmik arter PI; 1.51±0.54’den postoperatif 1.67±0.31’ye, RI; 0.66±0.21’dan 0.84±0.21’e, S/D; 3.29±1.11’den 4.27±0.79’ye, Preoperatif sağ oftalmik arter PI; 1.49±0.29’dan postoperatif 1.71±0.82’ye, RI; 0.63±0.04’den 0.83±0.11’e, S/D; 3.41±1.32’den 4.15±0.88’e yükseldi. Sol santral retinal arter preoperatif PI;1.32±0.14’den 1.61±0.21’e, RI;0.62±0.17’den 0.82±0.24’e, S/D;3.27±0.83’den 3.73±0.12’ye, sağ santral retinal arter PI; 1.36±0.12’den 1.75±0.24’e, RI; 0.61±0.16’dan 0.85±0.23’e, S/D; 3.11±1.12’den 3.83± 0.91’e yükseldi. Tüm değerlerde fark anlamlıydı (P<0.05). Sadece histerektomi yapılan grupta gerek oftalmik gerekse retinal arterlerin preoperatif ve postpoeratif değerleri arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Sonuçlar:Erken cerrahi menopozal dönemde overyan hormonların ani eksikliğine bağlı olarak santral retinal arter ve oftalmik arter pulsatilite indeks, resistans indeks, sistol/diastol değerleri etkilenmektedir. Bulgularımız, premenapozal dönemde histerektomi sırasında normal görünümlü overlere ooferektomi yapılıp yapılmaması konusuna farklı bir bakış açısı getirebilir.
Keywords: Histerektomi; Menopoz; Overektomi; Hemodinamik Prosesler