RAT FALLOP TÜPÜNE UYGULANAN MÜDAHALELERİN OVER MORFOLOJİSİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - ATILGAN, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2004)
AMAÇ: Rat fallop tüpüne uygulanan cerrahi müdahalelerin over histopatolojisi üzerine olan etkilerinin incelenmesi. GEREÇ VE YÖNTEM: Seksen adet düzenli siklusa sahip, oniki - ondört haftalık, Wistar albino cinsi rat rastgele, onaltı gruba ayrıldı ve her grup beş rattan oluşturuldu. Ratlarm sağ taraftaki fallop tüplerine, total, subtotal, parsiyel, koterizasyon ile tüp ligasyonu yapıldı. Kontrol grubundaki ratlarm sadece batını açılıp kapatıldı. Cerrahi işlemlerden bir ve altı ay sonra sağ ooferektomi yapıldı. Işık mikroskopisi altında over folikül rezervi saptandı. Corpus luteum içi anjiogenesiz varlığındaki gerileme ve ovaryan stromada fibrozis varlığı incelendi. Ordinal veriler için Mann Whitney U testi, nominal veriler için X2 testleri kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. Over histolojisi için incelenen parametreler arasında Spearman bağıntı analizi yapıldı (r,p,n). BULGULAR: Operasyondan sonra 6. ayda yaşlanmaya bağlı olarak over folikül rezerv elemanlarında azalma tespit edildi. Total salpenjektomi yapılan 6. aydaki grupta 4 ratta makroskopik folikül kisti (%80) tespit edildi. Mikroskopik incelemede folikül kisti sayısı arttıkça over folikül rezervi ve corpus luteum elemanları azalmakta, fibrozis ise artmakta idi. Total, parsiyel, subtotal, segmental salpenjektomi ve pomeroy ligasyonu gruplarında 6. ayda belirgin fibrozis tespit edildi. Bipolar ve unipolar koter yapılan grupların hiçbirinde fibrozis tespit edilmedi.SONUÇ: Total, parsiyel, segmental salpenjektomi ve pomeroy tüp ligasyonu, erken ve geç dönemde over histopatolojisi üzerine olumsuz etki yapabilir. Unipolar ve bipolar koter uygulanan gruplarda, hiçbir vakada fibrozis olmaması unipolar ve bipolar koter kullanımının uzun dönemde hiçbir yan etkisinin kalmadığını gösterebilir. Tüp ligasyonu yapılacak vakalarda unipolar veya bipolar koter kullanımı önerilebilir. ANAHTAR KELİMELER: Ovaryan morfoloji, salpenjektomi, rat.

OBJECTIVE: The aim of the study is to evaluate the effect of fallopian surgery on ovarian morphology. MATERIAL AND METHODS: 12-14 weeks 80 Winstar albino rats divided into 16 groups randomly. Each group contain 5 rats. Total, subtotal, partial, segmental salpingectomy, pomeroy tubal ligation, unipolar and bipolar coagulation done on the right oviduct of the rat. Only laparotomy done to control group. Right oopherectomy done 1 and 6 month after surgical procedures. Ovarian follicular reserve determined by light microscopy. Ovarian stromal fibrosis and delay of angiogenesis in the corpus luteum evaluated. Mann Witney U test used for ordinal data, X2 test used for nominal datas. PO.05 accepted as statistically meaningful. Spearman relation analysis applied for parameters of over histology. (r,p,n). RESULTS: Ovarian follicular reserve decreased 6 months after the operation due to aging. Macroscopic follicular cyst observed (%80) at Ğ months of total salpingectomy. Fibrosis increased and both ovarian follicular reserve and corpus luteum members decreased by microscopical increasing of follicular cycsts. Marked fibrosis observed at 6 month after total, partial, subtotal and segmental salpingectomy. No fibrosis obtained at bipolar and unipolar coagulation goup. CONCLUSION: Total, partial segmental salpingectomy, pomeroy tubal ligation has negative effects at both early and late terms on ovarian histopathology. At unipolar and bipolar coagulation group no fibrosis obtained thus long term usage of unipolar and bipolar coagulation mayhave no side effect. So we may prefer unipolar and bipolar coagulation for tubal ligation cases. KEY WORDS: Ovarian morphology, salpingectomy, rat.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology