Serum leptin düzeyinin depresif bozukluk alt tipleriyle ilişkisi - Geçici, Ömer; Kuloğlu, Murat; Atmaca, Murad; Tezcan, A. Ertan; Tunçkol, Hikmet; Üstündağ, Bilal (My University, 2004)
Amaç: Bu çalışmada, depresif bozukluklarda DSM-III-R tanı ölçütlerindeki alt tiplerine göre serum leptin düzeyi ve leptinin depresif bozukluklar üzerine olası etkilerinin araştırılması amaçlandı, yöntem: Çalışmaya 101 depresif bozukluğu olan hasta ve 35 sağlıklı kontrol alındı. Hastalar majör depresif epizod (MDE), distimik bozukluk (DB), başka türlü adlandırılmayan depresif bozukluk (BTADB) şeklinde gruplandırıldı. Hastalara DSM-III-R için yapılandırılmış klinik görüşme formu uygulanarak DSM-III-R'ye göre tanı konduktan sonra depresyonun şiddeti Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) ile değerlendirildi. Hasta ve kontrollerde beden kitle indeksi (BKİ) ölçümüyle beraber 12 saatlik açlık sonrası sabah 08.00-09.00 saatlerinde serum leptin, kortizol, 6H, insülin ve lipid prof iline bakıldı. Bulgular: Majör depresif epizod, distimik bozukluk, başka türlü adlandlrılamayan depresif bozukluk hasta grupları ve kontrol grubu arasında karşılaştırmalarda, serum leptin düzeyinin yanı sıra serum kortizol, GH, insülin, lipid profil düzeyleri yönünden de istatistiksel bir fark bulunmadı. Hasta ve kontrol gruplarında, serum leptin düzeyi ve BKÎ arasında güçlü bir pozitif korelasyon bulundu. Tartışma: Çalışmamızda depresif hasta gruplarında serum leptin düzeyinin etkilendiğini destekleyen anlamlı sonuçlar bulunmamıştır
Keywords: Zihinsel bozuklukların manuel tanı ve istatistiği; Depresif bozukluk; Leptin