Malatya' da yetiştirilen bazı sebzelerde görülen mikrofungusların tespiti - Kırbağ, Sevda; Turan, Neslihan (My University, 2005)
Bu çalışmada Malatya'da yetiştirilen kavun, karpuz, kabak ve hıyardaki fungal hastalık etmenleri ve hastalık oranları tespit edilmiştir. Çalışma boyunca sebze ekim alanlarına fide, çiçek ve meyveye yatma dönemlerinde gidilmiştir. Tarlada teşhis edilemeyen hastalık etmenleri laboratuvara getirilerek fungusların saf izolatları elde edilerek teşhisleri yapılmıştır. Sonuçta kavunlarda Pythium sp, Pythophthora sp., Fusarium solani (Mart.) Saca, Fusarium oxysporum Schlecht, Macrophominaphaseoli (Tassi) Goid., Rhizoctonia solani Kühn., Altemaria solani Sorauer, Pseudoperonospora cubensis (Berk, and Curt.) Rostow, Erysiphe cichoracearum DC, Sphaerotheca fuliginea (Schlecht.) Pollacci karpuzda Pythium sp, Fusarium solani, Fusarium oxy sporum, Rhizoctonia solani, kabakta Pythophthora sp., Fusarium solani, Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani, Alternaria solani, Altemaria tenuissimasima (Kunze ex Pers.) Pseudoperonospora cubensis, Erysiphe cichoracearum ve Sphaerotheca fuliginea, hıyar da ise Pythium sp, Fusarium solani, Fusarium oxysporum, Macrophomina phaseoli, Rhizoctonia solani, Alternaria solani, Alternaria tenuissima, Rhizopus sp., Pseudoperonospora cubensis, Erysiphe cichoracearum ve Sphaerotheca fuliginea'nın hastalıklara neden oldukları belirlenmiştir.
Keywords: Malatya; bitki hastalıkları; bitki patojen mantarlar; sebzeler; sebze yetiştiriciliği; mikrofungi; solgunluk hastalığı; solgunluk