COVİD-19 KORKUSUNUN 112 ÇALIŞANLARININ STRES, DEPRESYON VE ANKSİYETE DÜZEYLERİNE ETKİSİ: MALATYA 112 ÖRNEĞİ - ALAN, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Amaç: Bu araştırmada amaç, Covid-19 Korkusunun 112 çalışanlarının stres, depresyon anksiyete düzeylerine etkisi olup olmadığını belirlemektir. 31 Aralık 2019'da Wuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakaları ortaya çıkmış, hızla yayılmaya başlamış ve etkenin daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir koronavirüs (2019-nCoV) olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu yaşananlar, bütün meslek gruplarını ve iş yapma kapasiteleri etkilemiştir. Bundan en çok etkilenen meslek grubu ise hiç şüphesiz sağlık çalışanları olmuştur. İşte bu çalışma pandemiden etkilenen sağlık çalışanlarının etkilenme düzeylerini ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Çalışmada veri toplamak için anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu Malatya 112 çalışanları oluşturmaktadır. Çalışmada 306 kişiden veri toplanmış ancak 9 uç değer olması sebebiyle, 9 uç değer devre dışı bırakılmış 297 kişinin veri analizi yapılmıştır. 177'si (%59,6) Kadın ve 120'si (40,4) Erkek olmak üzere toplamda 297 kişinin veri analizi yapılmıştır. Veri toplanan kişiler unvanlarına göre; 14 Doktor, 134 AABT, 131 ATT, 11 Sürücü ve 7 Diğer personelden oluşmaktadır. Araştırmaya gönüllü olarak katılan katılımcılardan Demografik Sorular, Deptesyon-Anksiyete-Stres Ölçeği ve COVİD-19 Korkusu Ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Çalışma kesitsel türde bir araştırmadır. Doldurulan anket analizlerine göre; 112 acil çalışanlarının depresyon düzeyleri orta düzeyde, stres ve anksiyete düzeyleri ise hafif düzeyde ölçülmüştür.

Purpose: The aim of thisstudy is to determine whether the fear of Covid-19 has an effect on the stress, depressinon and anxiety levels of 112 employees. On December 31, 2019, pneumonia cases of unknown etiology emerged in the city of Wuhan, began to spread rapidly, and it was determined that the agent was a new coronavirüs (2019-nCoV) that has not been detected in humans before. All these experiences have affected all occupational groups and their capacity to do business. The occupational group that was most affected by this was undoubtedly health workers. This study was conducted to reveal the level of impact of healthcare workers affected by the pandemic. Questionnaire method was used to collect data in the study. The sample group of the study consists of Malatya 112 employees. In the study data were collected from 306 people, but due to 9 extreme values, data analysis was perfomed on 297 people whose 9 extreme values were disabled. Data analysis was carried out on a total of297 people, 177 (%59,6) female end 120 (%40,4) male. According to the titles of the data collected; It consists of 14 Doctors, 134 AABT, 131 ATT, 11 Drivers and 7 Other personnel. Participants who voluntarily participated in the study were asked to fill in Demographic Questions, Depression-Anxiety-Stress Scale and Covid-19 Fear Scale. According to the completed survey analysis; Depression levels of 112 emergency workers were measured at moderate levels, while their stress and anxiety levels were measured at mild levels.
The effect of covid 19 fear on 112 employees' stress, depressi?on and anxiety levels: Malatya 112 example
Keywords: Psikoloji; Sağlık Yönetimi; İşletme